Sirup iz ribeza, borovnic in malin
Sirup iz ribeza in borovnic je krasna poletna osvežitev, v kateri se prepletajo okusi mojega najljubšega jagodičja: ribez, borovnice in maline. Samo razmerje sadja lahko prilagajate svojemu okusu, lahko pa tudi izpustite katerega (seveda ga morate nadomestiti z večjo količino drugega jagodičevja). Priprava sirupa pa je zelo enostavna, zato le zavihajte rokave, vklopite štedilnik pripravite steklenice … Nato pa v senci in udobju vašega doma uživajte v ohladitvi in okusu sirupa iz ribeza, borovnic in malin.
Pripomočki za sirup iz ribeza, borovnic in malin
- poljubno velike steklenice z zamaški
- večji lonec za kuhanje (8 l ali več)
- lij in gosto cedilo, po želji tudi bombažna gaza
Sestavine za sirup iz ribeza, borovnic in malin
Za cca. 6,5 l sirupa:
- 900 g rdečega ribeza
- 500 g borovnic
- 350 g malin
- 5 l vode
- 2,5 kg sladkorja
Priprava sirupa iz ribeza, borovnic in malin
Najprej si pripravimo sadje. Ribez osmukamo s pecljev, odstranimo listke, žuelke, morebitne nezrele ali gnile plodove … Tudi borovnice skrbno pregledamo in očistimo, prav tako jagode in jim odstranimo zeleni del, morebitne slabe dele sadeža … Uporabimo lahko sveže ali zamrznjeno sadje.
V večji lonec odmerimo 5 litrov vode in ji dodamo 2,5 kg sladkorja ter med mešanjem na štedilniku stopimo sladkor.
Ko se sladkor stopi, v sladkorno vodo vsujemo sadje in vse skupaj segrejemo do vretja, vmes občasno premešamo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in ob zmernem vrenju kuhamo 20-25 minut, vmes večkrat premešamo.
Medtem, ko se sirup iz ribeza, borovnic in malin kuha, si pripravimo in dobro očistimo steklenice in zamaške. Vanje nato prelijemo sirup, ki ga precedimo skozi gosto cedilo, postavljeno na lij, ki smo ga dali v steklenico. Z žlico malo premešamo ostanke jagodičevja, da ves sirup odteče v steklenico, nato pa ostanke (po večini samo še koža in pečke) zavržemo. Postopek ponavljamo dokler ne precedimo vsega sirupa. Steklenice polnimo na kovinski podlagi, da nam slučajno ne bi počile med polnjenjem z vročim sirupom.
S sirupom napolnjene steklenice zapremo z zamaški, ki dobro tesnijo. Priporočam, da vedno uporabite nove zamaške, saj se lahko zgodi, da z večkratno uporabo navoj zamaškov popusti. Dobro zaprte steklenice postavimo na površino, ki smo jo pogrnili z brisačo ali kuhinjsko krpo in jih pokrijemo. Tako pokrite steklenice s sirupom iz ribeza, borovnic in malin pustimo, da se počasi ohlaja, nato pa ohlajen sirup opremimo z etiketo z napisom o vsebini in sirup shranimo na temno in suho mesto.
Sirup redčimo z vodo, lahko tudi z gazirano vodo v poljubnem razmerju.
Na zdravje!
Ljubitelje domačih pijač vabim, da poskusite tudi:
ter