Sirup melisa – malina
Print Friendly, PDF & Email

Vse rajši kombiniram različne okuse, tako sem tudi tokrat kombinirala in sicer meliso in malino v krasen, osvežujoč sirup melisa – malina, ki vseeno dopušča veliko možnosti za dodatne kombinacije. Meliso lahko zamenjate z meto, maline z na primer jagodami, ali pa zamenjate le del malin z borovnicami, ribezom, jagodami …

Če se tudi na vašem vrtu bohoti melisa in imate maline (ali drugo jagodičje) potem le pripravite ta krasen domač sirup, enostavno je. In okus? Najprej okusimo malino, kateri pa nato nevsiljivo prevlada melisa. Meni je zelo všeč, poskusite, verjamem, da bo tudi vam.

sirup melisa malina

Pripomočki za sirup melisa – malina

  • poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo
  • lij in zajemalka
  • gosto cedilo
  • bombažna gaza
  • večji lonec za kuhanje s pokrovko ( vsaj 4 l, bolje več)

Sestavine  za sirup melisa – malina

Za cca. 3,5 – 3,8 l sirupa:

  • 700 – 800 g malin (svežih ali zamrznjenih)
  • 170 g sveže melise
  • 3 l vode
  • 1,5 kg sladkorja
  • 25 g citronske kisline

Priprava sirupa melisa – malina

V večji lonec odmerimo 3 litre vode, dodamo 1,5 kilograma sladkorja in 25 g citronske kisline. Vse skupaj postavimo na štedilnik in ob mešanju počasi segrejemo, da se sladkor stopi. Ko se sladkor stopi, dodamo maline, ki so lahko sveže ali zamrznjene. Sedaj vse skupaj segrevamo do vretja. Občasno premešamo. Ko zavre, pokuhamo še 2-5 minut, nato pa odstavimo s štedilnika.

sirup melisa malina

Ta čas, ko se bo sladka voda, v kateri so že maline nekoliko ohladila, dobro pregledamo meliso in odstranimo vse morebitne žuželke, slabe in umazane liste, … Melise ne spiramo! Uporabimo le lepe dele melise, sama meliso kar narežem na manjše dele, skupaj s stebli.
Velja tudi opozoriti, da meliso nabiramo zgolj v lepem, suhem in sončnem vremenu. Le takšna je polna eteričnih olj, ki dodajo k njenemu okusu in aromi. Nikoli je ne nabiramo po dežju (vmes naj bo vsaj en dan sončno vreme), nabiramo jo med 9. in 12. uro oziroma, ko ni več jutranje rose in sonce še ne pripeka.

sirup melisa malina

Ko se je voda, v kateri so že maline in sladkor, citronska kislina, nekoliko ohladila, vanjo dodamo še meliso in premešamo, da meliso vmešamo v mešanico. Pokrijemo s pokrovko in pustimo na sobni temperaturi 12-24 ur.

sirup melisa malina

Po tem času sirup melisa – malina precedimo skozi gosto cedilo, v katerega smo položili tudi bombažno gazo. Na koncu lahko vsebino gaze še malo ožamemo, da res vse iztisnemo. Medtem, ko precejamo sirup, v pečici že lahko steriliziramo čiste steklenice, ki jih postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 100 °C in jih v njej pustimo 10 minut. Medtem, ko steklenice lahko uporabimo večkrat, vam svetujem, da zamaške uporabite nove, le tako boste prepričani, da dobro tesnijo.

sirup melisa malina

Precejen sirup melisa – malina v drugi posodi (ali isti, v kateri smo ga namakali, le da jo pred tem dobro umijemo) ponovno postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre.

Zavret sirup s pomočjo lija polnimo v steklenice, ki smo jih sterilizirali (jaz jih polnim v ohlajene, vedno pa polnimo na kovinski podlagi, da steklenice slučajno ne počijo). Napolnjene steklenice zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih pustimo, da se počasi ohladijo. Sama jih postavim na z brisačo pogrnjen kuhinjski pult, med steklenicami pustim prostor, da se enakomerno ohlajajo. Ko so steklenice ohlajene, jih opremimo z napisom kaj je v njih in shranimo v hladnem in temnem prostoru.

sirup melisa malina

Po odprtju sirup melisa – malina lahko hranimo v hladilniku, ni pa obvezno.

sirup melisa malina

Redčimo ga z vodo, v poljubnem razmerju. Meni je odličen, če del vode nadomestim z gazirano vodo (Radensko).

sirup melisa malina

Ljubitelje domačih pijač vabim, da poskusite tudi:

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor