Domač korenčkovo jabolčni sok
Domač korenčkovo jabolčni sok je pri nas zelo priljubljen in radi ga imamo vsi – stari in mladi. Njegova priprava je zelo enostavna. Je odlična dopolnitev ozimnice, zato ga le pripravite. Uporabite lahko katerakoli jabolka, jaz sem tokrat zgodnja jabolka, beličnike. Sladkor tako prilagajam uporabljenim jabolkom (kisla-sladka), na splošno pa domač korenčkovo jabolčni sok po tem receptu ni (pre)sladak in lahko pijemo kar takšnega, ali pa ga, po želji še dodatno razredčimo z vodo.
Pripomočki za korenčkovo jabolčni sok
- palični mešalnik
- večji lonec za kuhanje (10 l) + 2 manjša
- poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo
Sestavine za korenčkovo jabolčni sok
Za 8 litrov korenčkovo jabolčnega soka:
- 1 kg korenja (tehtamo očiščenega)
- 1,7 kg jabolk (tehtamo očiščene)
- 5,5 l vode
- 200 g sladkorja
Priprava korenčkovo jabolčnega soka
Najprej očistimo korenje in ga narežemo na kose. Korenje v manjši, a primerno veliki, posodi s pokrovom zalijemo z 1 litrom vode in pristavimo na štedilnik, ko zavre, ob zmernem vrenju kuhamo tako dolgo, da se korenje skuha. Čas kuhanja je odvisen tudi od velikosti kosov korenje. Moje korenje se je kuhalo cca. 40 minut, da je bilo res mehko kuhano.
Medtem, ko se korenje kuha umijemo in olupimo ter odstranimo pecelj, mušico in koščice jabolkom. Narežemo jih na četrtine in damo v večjo posodo s pokrovom. Jabolkom prilijemo 1,5 l vode in pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavrejo, ob zmernem vretju jabolka kuhamo cca. 10 minut, da se razkuhajo.
Kuhana jabolka s paličnim mešalnikom skupaj z vodo, v kateri so se kuhala, spasiramo. Enako storimo s korenjem. Pustimo ob strani.
Potem, ko smo dali kuhati tudi jabolka, lahko že, v tretjo, največjo posodo (10 l ali več) odmerimo še preostalo vodo – 3 litre in ji dodamo sladkor. Sama sem dodala 200 g, ljubitelji slajših sokov uporabite 300-500 g sladkorja) in med mešanjem stopimo sladkor in pustimo, da vse skupaj zavre.
Ko zavre, v vodo s sladkorjem vlijemo spasirana jabolka in korenje, premešamo in ponovno segrejemo do vretja.
Ko domač korenčkovo jabolčni sok zavre, ga odstavimo s štedilnika in s pomočjo zajemalke in lija še vrelega (vročega) prelijemo v čiste in suhe steklenice. Polnimo do 1 cm pod vrhom. Napolnjene steklenice zapremo s pokrovčki, ki dobro tesnijo in domač korenčkovo jabolčni sok prenesemo na površino kjer se bo počasi ohlajal, pri tem pa ga pokrijemo z brisačo ali odejo.
Ohlajen korenčkovo jabolčni sok hranimo v hladnem, temnem in suhem prostoru.
Ljubitelje domačih sokov vabim, da poskusite tudi:
ter
Na zdravje!