Tortilje s piščančjim mesom
Tortilje s piščančjim mesom so okusne, nasitne in hitro pripravljena dobrota iz naše kuhinje. So izvirna mehiška jed, ki se je zelo razširila tudi pri nas, posebno pa med mladimi. Priprava tortilj je zelo raznolika, saj lahko uporabljamo meso in zelenjavo po svojem okusu. Veliko že pripravljenih sestavin in tudi tortilje, se danes dobijo v skorajda vseh živilskih trgovinah.
Pripomočki za pripravo tortilje s piščančjim mesom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo tortilje s piščančjim mesom
Za šest tortilj:
- 6 tortilj
- 500 g piščančjih prsi brez kosti
- 50 g kalčkov alfalfa (lucerna)
- 60 g paradižnika (svežega ali vloženega)
- 50 g koruze iz pločevinke
- 50 g rdeče paprike
- 60 g zelene solate
- 30 ml sončničnega olja
- 1/4 žličke kurkume
- sol po okusu
Dodatki za preliv
Količina primerna našim željam in potrebam:
- vložena na drobno narezana mešana zelenjava (poljubno, po okusu)
- kečap
- francoski solatni preliv
- tatarska omaka
- paradižnikova omaka
- jogurtov solatni preliv
Postopek za pripravo tortilje s piščančjim mesom
Najprej si pripravimo piščančje meso, ki ga narežemo na trakove, ga posolimo in potresemo s kurkumo, v ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo na trakce narezano piščančje meso.Pripravimo si vse sestavine za preliv tortilje in osnovne sestavine za sestavo; paradižnik in papriko na drobno narežemo, solatne liste operemo in osušimo. Pripravimo si še kalčke in odcedimo koruzo iz pločevinke. Po želji in okusu, pripravimo še kakšno drugo vloženo zelenjavo.
V ponvi segrejemo tortilje, da postanejo tople in mehke.
Na tortiljo, ki smo jo segreli, začnemo nalagati osnovne sestavine kot so: pečen piščanec, paprika, paradižnik, koruza in kalčki, vse to pokrijemo z listi solate, nato dodamo še prelive, če nam kakšen preliv ne odgovarja, ga lahko tudi izpustimo ali zamenjamo. Dodamo še drugo poljubno zelenjavo, ki smo jo pripravili, če se za to določimo.
Tako naloženo tortiljo zavijemo in spnemo z zobotrebcem da ostane zavita.
Postrežemo. Tortiljo si lahko obložimo in zavijemo tudi po svojih željah in okusu.
Tudi s kulinaričnimi nasveti iz drugih celin, si lahko pripravimo čudovit obrok. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov kako lahko pripravimo piščančje meso:
- Kljukuša s piščancem in krompirjem.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.
- Nadevan piščanec s kruhovim nadevom.
- Perutninski paprikaš.
- Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki.
- Rižota s piščancem po vrtnarsko.