Makovi rogljički
Krhki makovi rogljički bodo potešili vašo željo po zdravem sladkanju. Nalašč za sladokusce, ki vedo, da so slaščice lahko tudi zdrave in polne hranil. Mak je odlična sestavina za pripravo slaščic. Poskusite pripraviti tudi makovo potico, mak lahko dodate tudi v doma pečen kruhu.
Makovi rogljički – pripomočki:
- posoda za pripravo testa
- gospodinjska folija za živila
- nož
- deska
- papir za peko
- pekač ventilacijska pečica
Makovi rogljički – sestavine:
- 4 dl polnovredne moke (420 gr)
- 1,5 dl rjavega sladkorja
- 200 gr mletega maka
- 300 gr masla
- kavna žlička soli
- 1 zavoj (17 gr) vinskega kamna
- 3 manjša jajca
Makovi rogljički – postopek priprave:
Vse sestavine stresete v večjo posodo in umesite v gladko testo. Testo oblikujte v 4 valje, jih zavijte v folijo in postavite na hladno.
Ko je testo primerno trdo (čas je odvisen od temperature) pričnite z oblikovanjem. Valj testa odvijte, narežite na rezine in iz rezin zvaljajte tanke kačice. Le te razrežite in iz njih oblikujte majhne kroglice.
Iz kroglic nato oblikujte majhne kačice.
Kačice polagajte na pekač obložen s papirjem za peko tako, da jih zvijete v rogljiček. Pekač postavite v ogreto pečico na 170° C in pecite 12 do 15 minut.
Pečene makove rogljičke ohlajene pospravite v zaprto posodo.
Z dodatkom maka lahko pripravite tudi:
Če ste ljubitelj sladkih dobrot in drobnih prigrizkov poskusite še:
- temne čokoladne hrustljavčke brez peke
- keksi “potovanje tisočerih okusov”
- medenjake z orehi in poprom oblite s čokolado
- ajdove žepke
- medenjake z orehi in poprom
- lešnikove piškote na hitro
Za praznike pa nekaj prav posebnega, ki prija tudi za vsak dan v letu: