Makovi rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Krhki makovi rogljički bodo potešili vašo željo po zdravem sladkanju. Nalašč za sladokusce, ki vedo, da so slaščice lahko tudi zdrave in polne hranil. Mak je odlična sestavina za pripravo slaščic. Poskusite pripraviti tudi makovo potico, mak lahko dodate tudi v doma pečen kruhu.

Makovi rogljički – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • gospodinjska folija za živila
  • nož
  • deska
  • papir za peko
  • pekač ventilacijska pečica

Makovi rogljički – sestavine:

  • 4 dl polnovredne moke (420 gr)
  • 1,5 dl rjavega sladkorja
  • 200 gr mletega maka
  • 300 gr masla
  • kavna žlička soli
  • 1 zavoj (17 gr) vinskega kamna
  • 3 manjša jajca

Makovi rogljički – postopek priprave:

Vse sestavine stresete v večjo posodo in umesite v gladko testo. Testo oblikujte v 4 valje, jih zavijte v folijo in postavite na hladno.

Ko je testo primerno trdo (čas je odvisen od temperature) pričnite z oblikovanjem. Valj testa odvijte, narežite na rezine in iz rezin zvaljajte tanke kačice. Le te razrežite in iz njih oblikujte majhne kroglice.

Iz kroglic nato oblikujte majhne kačice.

Kačice polagajte na pekač obložen s papirjem za peko tako, da jih zvijete v rogljiček. Pekač postavite v ogreto pečico na 170° C in pecite 12 do 15 minut.

Pečene makove rogljičke ohlajene pospravite v zaprto posodo.

Pameten nasvet
Če ste ljubitelj čokolade rogljičke na eni strani lahko pomočite v temno čokolado.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Makovi rogljički pripravljeni iz polnovredne moke imajo nižji glikemični indeks kot tisti, ki vsebujejo belo moko. Z dodatkom soli lahko uporabite manj sladkorja okus pa bo enako poln. Uporabite vinski kamen in se na ta način izognite fosfatom, ki ga vsebuje pecilni prašek. Mak vsebuje veliko antioksidantov, 50 % semena sestavljajo eterična olja in maščobne kisline (visok delež oleinske in linolne kisline). Ovojnica semena je bogata s prehranskimi vlakninami (100 g semen zagotovi 19,5 g ali 51% RDA – priporočenega dnevnega vnosa). Mak je tudi odličen vir vitaminov B kompleksa (tiamina, pantotenske kisline, piridoksina, riboflavina, niacina, folne kisline). Ima pa tudi visoko vsebnost mineralov (železo, baker, kalcij, kalij, mangan, cink in magnezij). Mak je potrebno mleti saj so zaradi trde vlakninske ovojnice hranila, ki se nahajajo v notranjosti semena za nas nedostopna. Vendar vam vse to ne bo pomagalo mnogo, če boste v količinah pretiravali. Že star grški zdravnik in mislec je dejal, da samo količina loči zdravilo od strupa. Torej raje uživajte v zmernih količinah a bolj polnem okusu.

Z dodatkom maka lahko pripravite tudi:

Če ste ljubitelj sladkih dobrot in drobnih prigrizkov poskusite še:

Za praznike pa nekaj prav posebnega, ki prija tudi za vsak dan v letu:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor