Keksi “potovanje tisočerih okusov”
Print Friendly, PDF & Email

Keksi “potovanje tisočerih okusov” vas bodo prijetno presenetili s polnim in nenavadnim okusom, ki se preliva iz praženih semen preko začimb do prijetne pikantnosti. Svojo noto doda tudi sol. Vonj po praženih lešnikih in muškatnem orehu na koncu zaokroži rahlo pikantno pekoč okus, ki se odlično poda s kavo, čajem, žganimi pijačami in likerji ali kozarčkom vina. Kekse lahko ponudite ob različnih priložnostih. Okus bo presenetil tudi kot dodatek iz torbice, ko se v mestu najdete na kavi s prijateljico. 

Keksi “potovanje tisočerih okusov” – pripomočku:

  • ponev za praženje oreščkov in semen
  • blender
  • kavni mlinček
  • pripomoček za mešanje
  • posoda za mešanje mase
  • mlinček za poper
  • strgalo za muškatni orešček
  • prozorna folija za živila
  • papir za peko
  • oster nož

Keksi “potovanje tisočerih okusov” – sestavine:

  • 20 g zdrobljenega praženega sezama in slanih bučnih semen
  • 80 g zmletih lešnikov
  • 150 g zmletega maka
  • 1 dl vrele vode
  • 150 g sladkorja
  • 300 g moke za domači kruh (pšenična bela moka tip 850, ržena moka tip 1250)
  • 17 g vinskega kamna (1 zavojček)
  • 250 g kokosovega olja (maščobe)
  • 3 jajca
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sveže mletega pisanega popra
  • 1 čajna žlička sveže mletega muškatnega oreha
  • 500 g pirine moke

Če želite, da bodo keksi slajši po želji dodajte sladkor v prahu za posip.

Keksi “potovanje tisočerih okusov” – postopek priprave:

Kokosovo maščobo segrejte le toliko, da se utekočini.Odtehtajte vse suhe sestavine. Posebej prepražite lešnike nato še zdrobljena bučna semena s sezamom. Na grobo zmeljite lešnike v blenderju, pražena bučna in sezamova semena grobo zmeljite v kavnem mlinčku. Mak prelijte z 1 dl vrele vode.

Naribajte muškatni oreh in zmeljite pisani poper.

Suhe sestavine premešajte, dodajte mokre sestavine ter dobro pregnetite med prsti in oblikujte štruco. Zavijte jo v prozorno folijo za živila in postavite na hladno za dobre pol ure.

Ohlajeno štruco narežite na rezine, oblikujte podolgovate kače, natrgajte na enako velike koščke in oblikujte kroglice.

Kroglice položite na papir za peko in jih sploščite z dlanjo. Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170 oC približno 15 minut (čas peke je nekoliko odvisen od debeline keksov).

Ohlajene kekse lahko po lastnem okusu posipate s sladkornim prahom.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Semena in oreščki, ki so dodani keksom vsebujejo obilico mineralnih snovi.  V ovojnicah semen in oreščkov so bogato zastopane tudi vlaknine zato imajo keksi nižji glikemični indeks in so primerni za zdravo sladkanje (diabetiki jih naj uživajo brez sladkornega posipa).

Če se želite zdravo posladkati poskusite pripraviti tudi:

Zgoraj omenjeni recepti imajo tako različne okuse, da bo pokušina pravo doživetje (na fotografiji so tudi dobrote, ki še niso objavljene).

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor