Škofov kruh
Danes sladice vsebujejo veliko preveč sladkorja, le ta pa za sabo pušča praznino in neprijeten občutek slabe vesti. Spet smo pojedli nekaj nezdravega? Poskusite škofov kruh brez sladkorja. Tisti, ki radi uživate v zdravih sladicah polnega okusa in bogate arome boste nad njim več kot navdušeni. Okus oreščkov in suhega sadja, ki ga zaokroži temna čokolada. Hitra in enostavna priprava rezultat pa božansko sozvočje . . .
Škofov kruh – pripomočki:
zmogljivejši blender
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- deska
- nož za rezanje
- steklena skodelica
- posoda za mešanje jajc
- posoda za mešanje sestavin
- večja žlica
- dva do trije podolgovati modeli za peko
Škofov kruh – sestavine:
20 dag polnovredne moke
- 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
- 8 jajc
- pol kavne žličke soli
- 10 dag temne čokolade (75 % ali več)
- 10 dag suhih sliv
- 10 dag suhih fig
- 10 dag suhih marelic
- 5 dag razkoščičenih dateljnov
- 5 dag goji jagod (cca 10 minut namočenih v vodi)
- 10 dag lešnikov
- 10 dag orehov
Škofov kruh – postopek priprave
Najprej odtehtajte in v vodo namočite goji jagode, da postanejo bolj sočne. Vseh 8 jajc stolcite v posodo in stepajte. Medtem odtehtajte vse ostale sestavine. Suho sadje grobo narežite, čokolado nalomite in vse pomešajte z oreščki.
Goji jagode boste dodali na koncu!
Ker je suho sadje sladko in se med sekljanjem rado zlepi, med mešanico dodajte dve večji žlici moke in dobro premešajte.
Zmes oreščkov, čokolade, suhega sadja in nekaj moke po delih sesekljajte in dodajte preostali moki.
Moko in ostale sestavine, ki ste jih zmleli dobro premešajte in dodajte vinski kamen ter namočene goji jagode.
Medtem so se tudi jajca lepo umešala v rahlo penasto kremo.
Dodajte kremo iz jajc k ostalim sestavinam.
Vse sestavine zelo rahlo premešajte in razdelite v dobro namaščene in z moko naprašene pekače. Namastite in naprašite jih res izdatno, ker se testena masa, ki vsebuje čokolado in sladko sadje zelo rada zlepi za model v katerem pečete.
Pri polnjenju pekačev si dodatno pomagajte s še eno žlico. Če želite testo po vrhu malo pogladite in poravnate, lahko pa ostane tudi neravno.
Postavite v ogreto pečico 170° C in pecite 45 minut. Ko je škofov kruh pečen ga stresite na peki papir in pustite, da se popolnoma ohladi. Vsebuje namreč čokolado zaradi katere štruce ne boste uspeli lepo razrezati če ne bo popolnoma trda. Če se je po spodnji strani štruc prijela moka s katero je bil naprašen model jo enostavno odstranite s kuhinjskim čopičem ali krtačko.