Škofov kruh
Print Friendly, PDF & Email

Danes sladice vsebujejo veliko preveč sladkorja, le ta pa za sabo pušča praznino in neprijeten občutek slabe vesti. Spet smo pojedli nekaj nezdravega? Poskusite škofov kruh brez sladkorja. Tisti, ki radi uživate v zdravih sladicah polnega okusa in bogate arome boste nad njim več kot navdušeni. Okus oreščkov in suhega sadja, ki ga zaokroži temna čokolada. Hitra in enostavna priprava rezultat pa božansko sozvočje . . .
skofov-kruh-15

Škofov kruh – pripomočki:

  • skofov-kruh-1zmogljivejši blender
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • deska
  • nož za rezanje
  • steklena skodelica
  • posoda za mešanje jajc
  • posoda za mešanje sestavin
  • večja žlica
  • dva do trije podolgovati modeli za peko

Škofov kruh – sestavine:

  • skofov-kruh20 dag polnovredne moke
  • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
  • 8 jajc
  • pol kavne žličke soli
  • 10 dag temne čokolade (75 % ali več)
  • 10 dag suhih sliv
  • 10 dag suhih fig
  • 10 dag suhih marelic
  • 5 dag razkoščičenih dateljnov
  • 5 dag goji jagod (cca 10 minut namočenih v vodi)
  • 10 dag lešnikov
  • 10 dag orehov

Škofov kruh – postopek priprave

Najprej odtehtajte in v vodo namočite goji jagode, da postanejo bolj sočne. Vseh 8 jajc stolcite v posodo in stepajte. Medtem odtehtajte vse ostale sestavine. Suho sadje grobo narežite, čokolado nalomite in vse pomešajte z oreščki.

skofov-kruh-a

Goji jagode boste dodali na koncu!

skofov-kruh-c

Ker je suho sadje sladko in se med sekljanjem rado zlepi, med mešanico dodajte dve večji žlici moke in dobro premešajte.

skofov-kruh-2

skofov-kruh-3

Zmes oreščkov, čokolade, suhega sadja in nekaj moke po delih sesekljajte in dodajte preostali moki.

skofov-kruh-4

skofov-kruh-5

Moko in ostale sestavine, ki ste jih zmleli dobro premešajte in dodajte vinski kamen ter namočene goji jagode.

skofov-kruh-6

Medtem so se tudi jajca lepo umešala v rahlo penasto kremo.

skofov-kruh-7

Dodajte kremo iz jajc k ostalim sestavinam.

skofov-kruh-8

Vse sestavine zelo rahlo premešajte in razdelite v dobro namaščene in z moko naprašene pekače. Namastite in naprašite jih res izdatno, ker se testena masa, ki vsebuje čokolado in sladko sadje zelo rada zlepi za model v katerem pečete.

skofov-kruh-10

skofov-kruh-11

Pri polnjenju pekačev si dodatno pomagajte s še eno žlico. Če želite testo po vrhu malo pogladite in poravnate, lahko pa ostane tudi neravno.

skofov-kruh-12

Postavite v ogreto pečico 170° C in pecite 45 minut. Ko je škofov kruh pečen ga stresite na peki papir in pustite, da se popolnoma ohladi. Vsebuje namreč čokolado zaradi katere štruce ne boste uspeli lepo razrezati če ne bo popolnoma trda. Če se je po spodnji strani štruc prijela moka s katero je bil naprašen model jo enostavno odstranite s kuhinjskim čopičem ali krtačko.

skofov-kruh-14

Pameten nasvet
Sestavine iz katerih ste pekli škofov kruh lahko tudi razpolovite in spečete manj. Sama vsa drobna peciva pripravim iz dvojne količine sestavin, ker radi uživamo ob zdravih slaščicah pa tudi prijatelji in sorodniki dobijo kakšno škatlico za darilo. Pekač ali modelčki za peko, ki jih boste izbrali so odvisni od vaših želja. Če boste na mizo postavili samo škofov kruh izberite okrogli model za kuglofe saj bodo tako rezine nekoliko večje. Če bo škofov kruh postrežen z različnimi sladkimi dobrotami ga specite v več manjših modelih saj bodo rezine manjše in bolj lične. Tudi več boste narezali. Sestavine lahko tudi poljubno menjate, uporabite kar že imate doma in je ostalo pri peki kakšnega drugega peciva (rozine, suhe hruške, mandeljni, . . .).

skofov-kruh-f

O sestavinah in prehranski vrednosti
Škofov kruh je zdrav in okusen prigrizek, ki lahko nadomesti bolj nezdrave sladke in slane prigrizke. Primeren je tudi za vmesne obroke saj poleg sladkorjev vsebuje tudi veliko hranil, ki vam bodo pomagala ohranjati energijo. Če boste oreščke, ki jih uporabljate v svojem pecivu predhodno namočili in osušili boste od mineralne sestave takega peciva dobili še več. Vsi oreščki v svoji ovojnici namreč vsebujejo naravne inhibitorje (fitati – fitinska kislina, inhibitorji encimov, tanini in čreslovine, goitrogeni), ki jim pomagajo ohranjati kvaliteto do kalitve. Ko jih namočimo in speremo se ti inhibitorji odstranijo ali razgradijo. Pecivo pripravljeno brez sladkorja je zaradi vsebnosti suhega sadja dovolj sladko vsebuje pa veliko balastnih snovi in mineralov kar pomaga k počasnejši prebavi hranil. Ne povzroča hitrega porasta krvnega sladkorja saj ima nižji glikemični indeks od peciv pripravljenih iz bele moke z dodatkom rafiniranih sladkorjev. Primerno za ohranjanje zdrave energije in pravilne telesne teže, v zmernih količinah tudi za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor