Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado
Ko želite svoje jedce presenetiti s pestrim izborom drobnega peciva morate biti tudi malo iznajdljivi. Z istim testom lahko pripravite kar tri odlične vrste drobnega peciva: okrogle medenjake z orehi in poprom okrašene z orehi ali sladkornimi snežinkami in medenjake z orehi in poprom oblite s čokolado v obliki palčk. Zaradi različnih dekoracij je tudi okus nekoliko drugačen. Ko pa doda svoje še oblika, boste na en mah potolkli kar štiri muhe.
Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado – pripomočki:
- mlinček za mletje orehov
- posoda za pripravo testa
- prozorna živilska folija
- deska
- nož
- lonček za topljenje čokolade
- nekoliko večja posoda za vodno kopel
- žlička
- nekaj kosov aluminijaste folije
Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado – sestavine:
- 70 dag polnovredne moke
- 30 dag masla
- 4 jajca
- 20 dag mletih orehov
- 7 jušnih žlic medu
- 1 kavna žlička popra
- 1 kavna žlička soli
- 1 kavna žlička cimeta
- 2 veliki jušni žlici začimbne mešanice za medenjake
- 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
Za dekoracijo:
- 100 g tablica 75 % temne čokolade
- 100 g čokoladnih lističev
Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado – postopek priprave:
Vse sestavine za testo stresite v večjo posodo in z rokami zamesite gladko testo.
Testo oblikujte v štruco in jo razrežite na 4 – 5 kosov. Iz njih oblikujte manjše valje in jih zavijte v prozorno živilsko folijo. Postavite jih na hladno, tako dolgo, da se lepo strdijo.
Ko so primerno trde eno po eno razrežete in iz njih oblikujete za palec debele valje. Le te pa narežite na velikost večje češnje in iz njih na hitro najprej oblikujte kroglice.
Iz vsake kroglice na dlani oblikujte valj, ki ga na deski še dodatno poravnate.
Valje polagajte na pekač obložen s peki papirjem in jih z dlanjo sploščite po celi dolžini.
Pecite na 170° C 15 do 20 minut. Čas peke je odvisen od velikosti valjev (lahko izberete večjo ali manjšo obliko). Pečene medenjake pustite, da se dobro ohladijo in med tem pripravite sestavine za dekoracijo in pladenj kamor boste odlagali. Čokolado nalomite v lonček in jo v večji posodi v vodni kopeli stopite da postane tekoča. Z žličko iz lončka dvignite nekaj stopljene čokolade in v njo po eni strani namočite vrh medenjaka. Za tem ga po želji namočite še v čokoladne lističe in odložite na pripravljen pladenj obložen s folijo. Postavite na hladno, da se čokolada dobro strdi. Pospravite v dobro zaprto posodo in prav tako hranite na hladnem mestu.