Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Ko želite svoje jedce presenetiti s pestrim izborom drobnega peciva morate biti tudi malo iznajdljivi. Z istim testom lahko pripravite kar tri odlične vrste drobnega peciva: okrogle medenjake z orehi in poprom okrašene z orehi ali sladkornimi snežinkami in medenjake z orehi in poprom oblite s čokolado v obliki palčk. Zaradi različnih dekoracij je tudi okus nekoliko drugačen. Ko pa doda svoje še oblika, boste na en mah potolkli kar štiri muhe.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado – pripomočki:

  • mlinček za mletje orehov
  • posoda za pripravo testa
  • prozorna živilska folija
  • deska
  • nož
  • lonček za topljenje čokolade
  • nekoliko večja posoda za vodno kopel
  • žlička
  • nekaj kosov aluminijaste folije

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado – sestavine:

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

  • 70 dag polnovredne moke
  • 30 dag masla
  • 4 jajca
  • 20 dag mletih orehov
  • 7 jušnih žlic medu
  • 1 kavna žlička popra
  • 1 kavna žlička soli
  • 1 kavna žlička cimeta
  • 2 veliki jušni žlici začimbne mešanice za medenjake
  • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)

Za dekoracijo:

  • 100 g tablica 75 % temne čokolade
  • 100 g čokoladnih lističev

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado – postopek priprave:

Vse sestavine za testo stresite v večjo posodo in z rokami zamesite gladko testo.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Testo oblikujte v štruco in jo razrežite na 4 – 5 kosov. Iz njih oblikujte manjše valje in jih zavijte v prozorno živilsko folijo. Postavite jih na hladno, tako dolgo, da se lepo strdijo.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Ko so primerno trde eno po eno razrežete in iz njih oblikujete za palec debele valje. Le te pa narežite na velikost večje češnje in iz njih na hitro najprej oblikujte kroglice.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Iz vsake kroglice na dlani oblikujte valj, ki ga na deski še dodatno poravnate.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Valje polagajte na pekač obložen s peki papirjem in jih z dlanjo sploščite po celi dolžini.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Pecite na 170° C 15 do 20 minut. Čas peke je odvisen od velikosti valjev (lahko izberete večjo ali manjšo obliko). Pečene medenjake pustite, da se dobro ohladijo in med tem pripravite sestavine za dekoracijo in pladenj kamor boste odlagali. Čokolado nalomite v lonček in jo v večji posodi v vodni kopeli stopite da postane tekoča. Z žličko iz lončka dvignite nekaj stopljene čokolade in v njo po eni strani namočite vrh medenjaka. Za tem ga po želji namočite še v čokoladne lističe in odložite na pripravljen pladenj obložen s folijo. Postavite na hladno, da se čokolada dobro strdi. Pospravite v dobro zaprto posodo in prav tako hranite na hladnem mestu.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Pameten nasvet
V čokoladne lističe namočite samo del medenjakov, drugi naj ostanejo obliti samo s čokolado saj bo tako izgled pestrejši. Za obliv lahko uporabite tudi belo čokolado. Medenjake z orehi in poprom oblite s čokolado lahko namočite tudi v grobo sesekljane orehe. Dajte prosto pot svoji kreativnosti!

orehovi-medenjaki-s-cokolado-5

O sestavinah in prehranski vrednosti
Medenjaki pripravljeni iz polnovredne moke z dodatkom obilo oreščkov in začimb imajo zaradi večje vsebnosti mineralov ugodnejši vpliv na našo presnovo in nižji glikemični indeks. V receptu je dodatna žlička cimeta le ta pa vsebuje v vodi topni polifenol imenovan MHCP, ki je po delovanju in zgradbi zelo podoben inzulinu ter pri presnovi sladkorjev posnema njegovo delovanje. Stimulira namreč inzulinske receptorje v celicah in na ta način pomaga uravnotežiti krvni sladkor, izboljša propustnost celic in zmanjša inzulinsko odpornost.  Tudi temna čokolada doda svoje saj vsebuje veliko antioksidantov in mineralov. V prvi vrsti fosforja (hrani živčne celice in ugodno vpliva na kostni mozeg), magnezija (nujen za pravilen potek vseh presnovnih procesov, za pravilno delovanje mišic) in kroma, ki pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov in spodbuja delovanje inzulina. Črni poper vsebuje piperin, ki mu daje pekoč okus le ta pa stimulira našo prebavo in povečuje absorpcijo hranilnih snovi v črevesju.Vse moje slaščice so pripravljene tako, da kar se da ugodno vplivajo na zdravje. Pa vendar previdnost ni nikoli odveč saj če prekoračimo zdravo mero lahko tudi odlično pripravljena hrana postane toksična. Zato bodite zmerni tudi pri slaščicah pripravljenih iz bolj zdravih sestavin.

Medenjaki z orehi in poprom obliti s čokolado

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor