Lešnikovi piškoti na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Lešnikovi piškoti na hitro so enostavni za pripravo, hrustljavi in omamnega vonja. Ustvarjajo jih lahko tudi najmlajši. Dobri piškoti se priležejo tako pozimi, kot tudi poleti. Sama jih imam vedno na mizi v starem jušniku in vsakič ko gre mimo kdo potreben sladkanja prijetno zazvoni pokrov. Zakaj bi kupovali piškote polne aditivov in sumljivih snovi, ko pa jih enostavno lahko pripravite sami.

Lešnikovi piškoti na hitro – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • kuhinjska merica
  • jušna žlica
  • lonček za topljenje masla
  • nekaj pekačev obloženih z papirjem za peko

Lešnikovi piškoti na hitro – sestavine:

  • 6 dl bio polnovredne pirine moke
  • 2 dl mletih lešnikov
  • 1 dl rjavega sladkorja
  • pol čajne žličke soli
  • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
  • ½ sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 200 g masla sobne temperature (ali nekoliko stopljenega
  • 50 g stopljene kokosove maščobe (masla)
  • 1 jajce

Lešnikovi piškoti na hitro – postopek priprave

Z kuhinjsko merico odmerite sestavine in jih stresite v skledo za mešanje. Dodate 200 g stopljenega masla, 50 g stopljene kokosove maščobe in eno jajce.

Sestavine na hitro pregnetite, da dobite kompaktno testo. Oblikujte ga v klobaso, zavijte v folijo in za nekaj minut postavite na hladno. Za izdelavo piškotov ni potrebna velika pedantnost. Otroci testo lahko kar natrgajo na manjše koščke in stisnejo med prstki.

Iz koščkov testa poljubne velikosti oblikujte kroglice in jih polagajte na pekač obložen z papirjem za peko. Sploščite jih z robom dlani in za 10 minut postavite v ogreto ventilacijsko pečico na 170 ° C.

Ohlajene piškote pospravite v zaprto posodo. Sveže pa ponudite ob kavi ali čaju in jih pogrizljajte v dobri družbi . . .

Pameten nasvet
Oblika in velikost piškotov ni pomembna saj so različnih velikosti se bolj pristni, dajejo videz domačnosti.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Vinski kamen je odlična naravna zamenjava za pecilni prašek saj ne vsebuje fosfatov in ne povzroča pekočega občutka na jeziku. Lešniki vsebujejo zdrave maščobe in veliko mineralov potrebnih za boljšo prebavo ogljikovih hidratov. V kombinaciji s polnovredno moko imajo piškoti nižji glikemični indeks in so v manjših količinah in ob manj dodanega sladkorja primerni tudi za diabetike. Sveže nastrgan muškatni orešček ni dodan le zaradi boljšega okusa in omamne arome ampak ima tudi obilo zdravstvenih razlogov. Snovi v eteričnem olju muškatnega oreščka delujejo antibakterijsko in v prebavnem območju zavirajo vnetja in krče. Prav tako eterična olja spodbujajo izločanje žolčnih sokov ter podpirajo delovanje jeter. Maščoba, ki je je v piškotih kar precej tako s pomočjo muškatnega oreščka postane veliko bolje prebavljiva.  
Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.1]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor