Toliko kot je kuharjev je tudi različnih receptov in nič drugače ni z medenjaki. Poskusite tokrat malo drugačne medenjake z orehi in poprom. Prijetno pikantni, hrustljavi in aromatični vas bodo navdušili. Ko pa se boste poigrali še z obliko bo užitek popoln.
Medenjaki z orehi in poprom – pripomočki:
mlinček za mletje orehov
posoda za pripravo testa
prozorna živilska folija
deska
nož
lonček za beljak
manjši čopič
Medenjaki z orehi in poprom – sestavine:
70 dag polnovredne moke
30 dag masla
4 jajca
20 dag mletih orehov
7 jušnih žlic meda
1 kavna žlička popra
1 kavna žlička soli
1 kavna žlička cimeta
2 veliki jušni žlici začimbne mešanice za medenjake
1 zavoj vinskega kamna (17 r)
Medenjaki z orehi in poprom – sestavine za dekoracijo:
beljak enega jajca za premaz
vsaj 20 dag manjših celih polovic orehovih jedrc
10 g sladkornega okrasa po lastni izbiri (sama sen izbrala snežinke, lahko so tudi zvezdice ali smrečice)
Medenjaki z orehi in poprom – postopek priprave
Vse sestavine naj bodo sobne temperature, zato si jih pripravite že nekoliko pred pričetkom dela. Stresite jih v večjo posodo in dobro zamesite v gladko testo.
Iz testa oblikujte štruco ter jo razrežite na 4 do 5 enakih delov.
Iz kosov oblikujte manjše valje, jih zavijte v prozorno živilsko folijo in za nekaj časa postavite na hladno.
Ko se testo dovolj strdi pričnite z oblikovanjem medenjakov. Valj testa odvijte, narežite na rezine ter iz njih oblikujte za palec debele kače. Kače razrežite na velikost večje češnje in v dlaneh oblikujte kroglice.
Kroglice polagajte na peki papir (v vrste 8 x 11) in jih z robom dlani sploščite. Če ste naredili kroglice večje bo vrst z medenjaki manj. Pripravite si čopič, dekoracijo in beljak, ki ga rahlo stolčete.
Sploščene medenjake namažite z beljakom in jih okrasite. Brez premaza se dekoracija ne bo prijela in bo odpadla takoj, ko boste medenjake vzeli iz pečice.
Pecite na 170° C 12 do 15 minut. Čas peke je odvisen od velikosti medenjakov. Pečene in ohlajene pospravite v zaprte kovinske ali plastične posode, da bodo ohranili aromo.
Pameten nasvet
Poigrajte se z obliko in dekoracijo medenjakov. Čeprav isto testo bo zaradi dekoracije, ki ste jo uporabili okus nekoliko drugačen. Maso testa razdelite in iz polovice naredite okrogle medenjake ter dodajte vsaj dve različni dekoraciji. Iz druge polovice oblikujte palčke in jih namočite v čokolado tako boste pripravili še medenjake z orehi in poprom oblite s čokolado. Lahko jih namočite tudi v čokoladne lističe. Iz enega testa ste tako dobili 4 različne piškote, ki se razlikujejo tudi po okusu.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Velik odstotek vseh sladkih živil, ki jih uživamo danes predstavljata dve rafinirani in predelani sestavini – rafinirani sladkor in bela moka. Ti sestavini ne vsebujeta ničesar drugega kot relativno kratke in hitro prebavljive ogljikove hidrate. Le ti pa po presnovi v našem telesu predstavljajo glukozo, ki jo telo potrebuje samo za vzdrževanje energije. Da telo vso to količino kalorij uspe predelati potrebuje tudi vitamine in predvsem minerale, ki pa jih v teh predelanih živilih ni. Ker je naše telo pameten stroj se znajde po svoje in potrebne a manjkajoče sestavine pobere v naših tkivih in predvsem v kosteh. Zato po takšni hrani izgubljamo energijo in se največkrat počutimo utrujene namesto da bi od energije kar prekipevali. Kratki ogljikovi hidrati iz nas delajo tudi odvisnike. Po takšni hrani nam hitro pade krvni sladkor in sproži se mehanizem, ki ponovno zahteva vnos hitro dostopne energije. In spet posežemo po sladkem. Tako se zgodi večkrat na dan in pridemo v začarani krog pridobivanja kilogramov, pešanja zdravja in izgube energije ter storilnostnega elana. Posledično trpi tudi naš imunski sistem. Medenjaki in slaščice pripravljeni iz polnovredne moke z dodatkom oreščkov in začimb imajo nižji glikemični indeks predvsem pa vsebujejo tudi zajetno količino mineralov. Le ti pa telesu pomagajo pri prebavi, tako se energija sprošča postopno, dlje časa ostajamo siti in nimamo tako velike potrebe po nenehnem vnašanju novih količin energije. Na ta način ohranjamo tudi zdravje in pravilno telesno težo. A kljub tem dejstvom je potrebna zmernost. Grški filozof in zdravnik je rekel, da samo količina loči zdravilo od strupa in slednje še vedno velja tudi danes. Tudi bolj zdravo pripravljene slaščice so lahko za naše telo pogubne če v njih pretiravamo. Zato bodite zmerni, raje manj a to bolj okusno!
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.
Funkcionalni
Vedno omogočeni
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.