Medenjaki z orehi in poprom
Print Friendly, PDF & Email

Toliko kot je kuharjev je tudi različnih receptov in nič drugače ni z medenjaki. Poskusite tokrat malo drugačne medenjake z orehi in poprom. Prijetno pikantni, hrustljavi in aromatični vas bodo navdušili. Ko pa se boste poigrali še z obliko bo užitek popoln.

Medenjaki z orehi in poprom

Medenjaki z orehi in poprom – pripomočki:

 • mlinček za mletje orehov
 • posoda za pripravo testa
 • prozorna živilska folija
 • deska
 • nož
 • lonček za beljak
 • manjši čopič

Medenjaki z orehi in poprom – sestavine:

 • Medenjaki z orehi in poprom70 dag polnovredne moke
 • 30 dag masla
 • 4 jajca
 • 20 dag mletih orehov
 • 7 jušnih žlic meda
 • 1 kavna žlička popra
 • 1 kavna žlička soli
 • 1 kavna žlička cimeta
 • 2 veliki jušni žlici začimbne mešanice za medenjake
 • 1 zavoj vinskega kamna (17 r)

Medenjaki z orehi in poprom – sestavine za dekoracijo:

 • beljak enega jajca za premaz
 • vsaj 20 dag manjših celih polovic orehovih jedrc
 • 10 g sladkornega okrasa po lastni izbiri (sama sen izbrala snežinke, lahko so tudi zvezdice ali smrečice)

Medenjaki z orehi in poprom – postopek priprave

Vse sestavine naj bodo sobne temperature, zato si jih pripravite že nekoliko pred pričetkom dela. Stresite jih v večjo posodo in dobro zamesite v gladko testo.

Medenjaki z orehi in poprom

Medenjaki z orehi in poprom

Medenjaki z orehi in poprom

Medenjaki z orehi in poprom

Iz testa oblikujte štruco ter jo razrežite na 4 do 5 enakih delov.

Medenjaki z orehi in poprom

Medenjaki z orehi in poprom

Iz kosov oblikujte manjše valje, jih zavijte v prozorno živilsko folijo in za nekaj časa postavite na hladno.

Medenjaki z orehi in poprom

Ko se testo dovolj strdi pričnite z oblikovanjem medenjakov. Valj testa odvijte, narežite na rezine ter iz njih oblikujte za palec debele kače. Kače razrežite na velikost večje češnje in v dlaneh oblikujte kroglice.

Medenjaki z orehi in poprom

Kroglice polagajte na peki papir (v vrste 8 x 11) in jih z robom dlani sploščite. Če ste naredili kroglice večje bo vrst z medenjaki manj. Pripravite si čopič, dekoracijo in beljak, ki ga rahlo stolčete.

Sploščene medenjake namažite z beljakom in jih okrasite. Brez premaza se dekoracija ne bo prijela in bo odpadla takoj, ko boste medenjake vzeli iz pečice.

Medenjaki z orehi in poprom

Pecite na 170° C 12 do 15 minut. Čas peke je odvisen od velikosti medenjakov. Pečene in ohlajene pospravite v zaprte kovinske ali plastične posode, da bodo ohranili aromo.

Medenjaki z orehi in poprom

Pameten nasvet
Poigrajte se z obliko in dekoracijo medenjakov. Čeprav isto testo bo zaradi dekoracije, ki ste jo uporabili okus nekoliko drugačen. Maso testa razdelite in iz polovice naredite okrogle medenjake ter dodajte vsaj dve različni dekoraciji. Iz druge polovice oblikujte palčke in jih namočite v čokolado tako boste pripravili še medenjake z orehi in poprom oblite s čokolado. Lahko jih namočite tudi v čokoladne lističe. Iz enega testa ste tako dobili 4 različne piškote, ki se razlikujejo tudi po okusu.

orehovi-medenjaki-21

O sestavinah in prehranski vrednosti
Velik odstotek vseh sladkih živil, ki jih uživamo danes predstavljata dve rafinirani in predelani sestavini – rafinirani sladkor in bela moka. Ti sestavini ne vsebujeta ničesar drugega kot relativno kratke in hitro prebavljive ogljikove hidrate. Le ti pa po presnovi v našem telesu predstavljajo glukozo, ki jo telo potrebuje samo za vzdrževanje energije. Da telo vso to količino kalorij uspe predelati potrebuje tudi vitamine in predvsem minerale, ki pa jih v teh predelanih živilih ni. Ker je naše telo pameten stroj se znajde po svoje in potrebne a manjkajoče sestavine pobere v naših tkivih in predvsem v kosteh. Zato po takšni hrani izgubljamo energijo in se največkrat počutimo utrujene namesto da bi od energije kar prekipevali. Kratki ogljikovi hidrati iz nas delajo tudi odvisnike. Po takšni hrani nam hitro pade krvni sladkor in sproži se mehanizem, ki ponovno zahteva vnos hitro dostopne energije. In spet posežemo po sladkem. Tako se zgodi večkrat na dan in pridemo v začarani krog pridobivanja kilogramov, pešanja zdravja in izgube energije ter storilnostnega elana. Posledično trpi tudi naš imunski sistem.  Medenjaki in slaščice pripravljeni iz polnovredne moke z dodatkom oreščkov in začimb imajo nižji glikemični indeks predvsem pa vsebujejo tudi zajetno količino mineralov. Le ti pa telesu pomagajo pri prebavi, tako se energija sprošča postopno, dlje časa ostajamo siti in nimamo tako velike potrebe po nenehnem vnašanju novih količin energije. Na ta način ohranjamo tudi zdravje in pravilno telesno težo. A kljub tem dejstvom je potrebna zmernost. Grški filozof in zdravnik je rekel, da samo količina loči zdravilo od strupa in slednje še vedno velja tudi danes. Tudi bolj zdravo pripravljene slaščice so lahko za naše telo pogubne če v njih pretiravamo. Zato bodite zmerni, raje manj a to bolj okusno!
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor