Ajdovi žepki
Print Friendly, PDF & Email

Vsi tisti, ki imate radi ajdo boste nad neverjetno hrustljavimi ajdovimi žepki navdušeni. Pripravljeni iz hladno luščene ajde imajo še bolj izrazit okus po ajdi in so resnično nekaj posebnega. Presenetite prijateljico, ki vas je povabila na kavo in na zmenek prinesite škatlico z ajdovimi žepki. Odlično se podajo tudi h kavi ali čaju. Primerni tudi za diabetike.

Ajdovi žepki

Ajdovi žepki – pripomočki:

  • lonček za vodo
  • merica za sestavine
  • večja posoda za testo
  • pasirka za pire krompir
  • prozorna živilska folija
  • deska
  • nož
  • pladnji za peko
  • papir za peko

Ajdovi žepki – sestavine:

  • Ajdovi žepki8 dl polnovredne moke
  • 2 dl ajdove moke
  • 1,5 dl hladno luščenih namočenih celih ajdovih zrn
  • 250 g masla
  • 2 jajci
  • 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
  • 1,5 dl rjavega sladkorja (lahko tudi manj, če bodo ob ajdovih žepkih uživali diabetiki  – glejte komentar na koncu recepta)
  • 1 kavna žlička soli
  • 2 večji jušni žlici pretlačene skute

Ajdovi žepki – postopek priprave

Hladno luščena ajdova zrna namočite v vročo vodo in med tem pripravite druge sestavine za testo. V večjo posodo stresite skuto in jo še nekoliko pretlačite.

Ajdovi žepki

Dodajte vse ostale sestavine in z roko pregnetite v gladko testo.

Ajdovi žepki

Oblikujte štruco in jo razrežite na štiri dele. Iz teh oblikujte manjše valje, jih zavijte v prozorno živilsko folijo in postavite za nekaj ur na hladno.

Ajdovi žepki

Ajdovi žepki

Ko se testo ohladi toliko, da je primerno trdo za oblikovanje pričnite z delom. Štruco odvijte iz folije, razrežite na kolobarje in iz njih oblikujte manjše za palec debele kače. Razrežite jih pod kotom 45°. Če se testo preveč lepi valjajte in oblikujte po površini, ki ste jo posuli s polnovredno moko. Posuta sveže mleta ajdova moka iz hladno luščene ajde pa bo piškotom dala se dodatno hrustljavost.

Ajdovi žepki

Ajdovi žepki

Ajdove žepke polagajte na pekač obložen s peki papirjem in z dlanjo nekoliko sploščite.

Ajdovi žepki

Pecite na temperaturi 170 °C približno 15 minut. Čas peke je nekoliko odvisen od velikosti žepkov (če ste oblikovali večje bo peka trajala nekaj minut dlje).

Ajdovi žepki

Pameten nasvet
Če imate doma električni mlinček za moko količino ajde potrebno za ajdove žepke zmeljite tik pred izdelavo testa. Takšna moka je nekoliko bolj groba kot tista, ki jo kupite že mleto zato bodo piškoti bolj hrustljavi. Hkrati lahko pripravite testo za različne piškote in ga skupaj postavite na hladno (na fotografiji testo za makove kekse z goji jagodami). V družbi prijateljice ali družinskih članov se lotite oblikovanja piškotov vsak iz drugačnega testa. Tako boste v prijetni družbi delo opravili prej. Če bodo piškote jedli tudi diabetiki naredite testo z manj sladkorja, preostale pa oblijte z sladkorno glazuro da bodo dovolj sladki (sestavine za glazuro glejte v nadaljevanju). Tako boste z istim testom ubili dve muhi na en mah! Nekoliko lahko spremenite tudi obliko, da bo še bolj jasno po katerih ajdovih žepkih lahko posežejo diabetiki.

ajdovi-keksi-6

Ajdovi žepki – sestavine za glazuro:

Količina je odvisna od količine piškotov, ki jih ne boste namenili diabetikom!

  • nekaj žlic sladkorja v prahu
  • toliko limoninega soka, da dobite gosto tekočo zmes

V skodelico stresite nekaj žlic sladkorja v prahu, dodajte limonin sok in mešajte z manjšo žličko. Zmes naj bo kolikor se da gosta, vendar še toliko redka, da jo boste na piškote lahko nanašali z manjšim čopičem.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Ajda ima tesno zraslo plevo z zrnom zato je izplen pri hladnem luščenju le približno 20%. Hladno luščena ajda ima boljšo aromo a je nekoliko slabše prebavljiva. Vsebuje proteine z visoko biološko vrednostjo saj ima dobro uravnoteženo aminokislinsko sestavo. Je bogat vir vitaminov B kompleksa in mineralov (cink, mangan, baker, kalij, magnezij, fosfor in železo). Zaradi nizkega glikemičnega indeksa in vpliva ugodne škrobne sestave (vsebuje več amiloze, kot ostala žita) na porast sladkorja v krvi je primerna diabetike. V testo sem dodala tudi beljakovine v obliki skute in makrohranilno sestavo piškotov še dodatno uravnotežila s čim sem še dodatno znižala glikemični indeks. Tako pripravljeni piškoti so zato primerni za vse, ki želijo uživati v bolj zdravih sladkih dobrotah in seveda za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor