Ajdovi žepki
Vsi tisti, ki imate radi ajdo boste nad neverjetno hrustljavimi ajdovimi žepki navdušeni. Pripravljeni iz hladno luščene ajde imajo še bolj izrazit okus po ajdi in so resnično nekaj posebnega. Presenetite prijateljico, ki vas je povabila na kavo in na zmenek prinesite škatlico z ajdovimi žepki. Odlično se podajo tudi h kavi ali čaju. Primerni tudi za diabetike.
Ajdovi žepki – pripomočki:
- lonček za vodo
- merica za sestavine
- večja posoda za testo
- pasirka za pire krompir
- prozorna živilska folija
- deska
- nož
- pladnji za peko
- papir za peko
Ajdovi žepki – sestavine:
- 8 dl polnovredne moke
- 2 dl ajdove moke
- 1,5 dl hladno luščenih namočenih celih ajdovih zrn
- 250 g masla
- 2 jajci
- 1 zavoj vinskega kamna (17 g)
- 1,5 dl rjavega sladkorja (lahko tudi manj, če bodo ob ajdovih žepkih uživali diabetiki – glejte komentar na koncu recepta)
- 1 kavna žlička soli
- 2 večji jušni žlici pretlačene skute
Ajdovi žepki – postopek priprave
Hladno luščena ajdova zrna namočite v vročo vodo in med tem pripravite druge sestavine za testo. V večjo posodo stresite skuto in jo še nekoliko pretlačite.
Dodajte vse ostale sestavine in z roko pregnetite v gladko testo.
Oblikujte štruco in jo razrežite na štiri dele. Iz teh oblikujte manjše valje, jih zavijte v prozorno živilsko folijo in postavite za nekaj ur na hladno.
Ko se testo ohladi toliko, da je primerno trdo za oblikovanje pričnite z delom. Štruco odvijte iz folije, razrežite na kolobarje in iz njih oblikujte manjše za palec debele kače. Razrežite jih pod kotom 45°. Če se testo preveč lepi valjajte in oblikujte po površini, ki ste jo posuli s polnovredno moko. Posuta sveže mleta ajdova moka iz hladno luščene ajde pa bo piškotom dala se dodatno hrustljavost.
Ajdove žepke polagajte na pekač obložen s peki papirjem in z dlanjo nekoliko sploščite.
Pecite na temperaturi 170 °C približno 15 minut. Čas peke je nekoliko odvisen od velikosti žepkov (če ste oblikovali večje bo peka trajala nekaj minut dlje).
Ajdovi žepki – sestavine za glazuro:
Količina je odvisna od količine piškotov, ki jih ne boste namenili diabetikom!
- nekaj žlic sladkorja v prahu
- toliko limoninega soka, da dobite gosto tekočo zmes
V skodelico stresite nekaj žlic sladkorja v prahu, dodajte limonin sok in mešajte z manjšo žličko. Zmes naj bo kolikor se da gosta, vendar še toliko redka, da jo boste na piškote lahko nanašali z manjšim čopičem.