Hitro marelično biskvitno pecivo
Zelo hitro in enostavno lahko pripravite okusno pecivo z marelicami. V sezoni uporabimo sveže marelice, sicer pa tudi zamrznjene, če smo si jih v sezoni shranili za kasneje.
Marelice so odličnega okusa, lepe na pogled in vsebujejo tudi različne vitamine, kot so C, E, A, B1, B2, ter minerale železa, kalija, kalcija in fosforja.., zaradi sestavin, ki jih marelice vsebujejo, so pravi zaklad za naše telo.
Hitro marelično biskvitno pecivo – pripomočki
- okrogel pekač premera 20 cm
- električni mešalnik
Hitro marelično biskvitno pecivo – sestavine
- 6 marelic
- 3 jajca
- 180 g jogurta 1.4 % m. m.
- 100 ml oljčnega ekstra deviškega olja
- 50 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 200 g pšenične moke tip 500
- 1 pecilni prašek
Marelično biskvitno pecivo – postopek priprave
V posodo za pripravo biskvitnega testa najprej damo jajca, jogurt, sladkor, vanilin sladkor in olivno olje. Nato te sestavine dobro premešamo.
Dodamo še moko in pecilni prašek, tudi te sestavine dobro premešamo, da ni več grudic in je testo gladko.
Peki papir dobro zmečkamo, da ga lažje oblikujemo in se bolj prilega pekaču, vogale papirja odrežemo. Nato na peki papir v pekaču zlijemo biskvitno testo in potresemo, da se testo poravna.
Marelice najprej operemo pod tekočo vodo, damo jih na cedilo, da se osušijo, nato jih razpolovimo z roko ali pa si pomagamo z nožem, odstranimo koščice, polovičke marelic polagamo enakomerno na vrhu biskvitnega testa.
Hitro marelično biskvitno pecivo pečemo v navadni pečici na 180 °C, 40 minut, da pecivo postane zlato zapečeno in takrat je že pečeno, iz pečice ga prestavimo na podstavek za odlaganje vročih posod, pekačev.
Pecivo damo iz pekača in mu odstranimo peki papir, pustimo ga na podstavku za ohlajanje, da se ohladi, nato ga prestavimo na krožnik.
Narežemo na kose tako, da vsak kos vsebuje tudi marelice. Ohlajeno hitro marelično biskvitno pecivo lahko ponudimo ob kavici, čaju, soku ali pa za sladico ob zaključku kosila.
Polepšajmo si dan s hitrim marelično biskvitnim pecivom. Lučka Glaser
Pripravila sem vam recepte različnih enolončnic za zraven hitrega mareličnega biskvitnega peciva, da bo kosilo bolj odlično:
- Pašta fižol po moje.
- Stročji fižol s krompirjem in paradižnikom.
- Kodrolistni ohrovt v enolončnici.
- Lučkina enolončnica.
- Krompir na župi (juhi).
- Fižolova enolončnica s klobaso.
- Kmečka gosta zelenjavna juha.
- Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice.
- Buča s fižolom in prekajenimi rebrci.
- Kumare s krompirjem in slanino.