Kmečka gosta zelenjavna juha
Print Friendly, PDF & Email

Kmečka gosta zelenjavna juha je enostavna stara jed iz podeželja in mesta, ki je bila med revnejšimi prebivalci zelo pogosto na mizi. Zaradi sestavin, ki jih lahko izbiramo in prilagajamo našemu okusu, zalogi v shrambi in na vrtu, jo še danes pripravljamo kot juho ali samostojni obrok. Tako pripravljeno kmečko gosto zelenjavno juho lahko ponudimo tudi brez ocvirkov in masti.

Kmečka gosta zelenjavna juha

Pripomočki za pripravo kmečke goste zelenjavne juhe

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine zakmečko gosto zelenjavno juho

Za šest oseb:

  • 200 g jedilne buče
  • 200 g krompirja
  • 200 g rumene kolerabe (vloženvložene)
  • 120 g rdečega korenja
  • 100 g čebule
  • 100 g ocvirkov
  • 60 g pora
  • 30 g svinjske masti ali olja po želji
  • 10 g česna
  • 1000 ml vode
  • sol po okusu

Priprava kmečke goste zelenjavne juhe

Vso zelenjavo dobro operemo, po potrebi olupimo in narežemo na kocke velike 10 do 15 mm. Zelenjavo ki jo bomo naprej prepražili, lahko damo skupaj v skledo, to je korenje, por, čebula in česen. Krompir in bučo narežemo v drugo skledo, ločimo tudi svežo ali vloženo rumeno kolerabo.

Kmečka gosta zelenjavna juha

V loncu stopimo mast in v njega stresemo prvo skledo mešane narezane zelenjave, med mešanjem jo pražimo na zmernem ognju 5 do 8 minut in nato dodamo še narezan krompir, kolerabo in bučo ter nadaljujemo s praženjem še 8 do 10 minut.

Kmečka gosta zelenjavna juhaPraženo zelenjavo zalijemo z vodo, posolimo in kuhamo še 12 do 15 minut. V kozici stopimo ocvirke, ki jih bomo potresli po gosti kmečki zelenjavni juhi in jo tako s pogledom in okusom obogatili.

Kmečka gosta zelenjavna juhaKuhana mešana zelenjava ima svojevrsten okus, ocvirki pa so tisti, ki ga še izboljšajo in tudi potešijo lakoto.

Kmečka gosta zelenjavna juha

Tudi brez mesa lahko pripravimo čudovito juho, ki je del kosila ali kot samostojen obrok. Lučka Glaser

Zraven pa lahko ponudimo tudi doma pečeni kruh:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor