Kmečka gosta zelenjavna juha
Kmečka gosta zelenjavna juha je enostavna stara jed iz podeželja in mesta, ki je bila med revnejšimi prebivalci zelo pogosto na mizi. Zaradi sestavin, ki jih lahko izbiramo in prilagajamo našemu okusu, zalogi v shrambi in na vrtu, jo še danes pripravljamo kot juho ali samostojni obrok. Tako pripravljeno kmečko gosto zelenjavno juho lahko ponudimo tudi brez ocvirkov in masti.
Pripomočki za pripravo kmečke goste zelenjavne juhe
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine zakmečko gosto zelenjavno juho
Za šest oseb:
- 200 g jedilne buče
- 200 g krompirja
- 200 g rumene kolerabe (vloženvložene)
- 120 g rdečega korenja
- 100 g čebule
- 100 g ocvirkov
- 60 g pora
- 30 g svinjske masti ali olja po želji
- 10 g česna
- 1000 ml vode
- sol po okusu
Priprava kmečke goste zelenjavne juhe
Vso zelenjavo dobro operemo, po potrebi olupimo in narežemo na kocke velike 10 do 15 mm. Zelenjavo ki jo bomo naprej prepražili, lahko damo skupaj v skledo, to je korenje, por, čebula in česen. Krompir in bučo narežemo v drugo skledo, ločimo tudi svežo ali vloženo rumeno kolerabo.
V loncu stopimo mast in v njega stresemo prvo skledo mešane narezane zelenjave, med mešanjem jo pražimo na zmernem ognju 5 do 8 minut in nato dodamo še narezan krompir, kolerabo in bučo ter nadaljujemo s praženjem še 8 do 10 minut.
Praženo zelenjavo zalijemo z vodo, posolimo in kuhamo še 12 do 15 minut. V kozici stopimo ocvirke, ki jih bomo potresli po gosti kmečki zelenjavni juhi in jo tako s pogledom in okusom obogatili.
Kuhana mešana zelenjava ima svojevrsten okus, ocvirki pa so tisti, ki ga še izboljšajo in tudi potešijo lakoto.
Tudi brez mesa lahko pripravimo čudovito juho, ki je del kosila ali kot samostojen obrok. Lučka Glaser
Zraven pa lahko ponudimo tudi doma pečeni kruh:
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.