Hitri češnjev kolač
Hitri češnjev kolač je sladica, ki je hitro in enostavno narejena.
Češnjev kolač nam polepša dan ob kavici, domačemu čaju, kompotu ali pa za zaključek kosila, ob enolončnici. Za hitri češnjev kolač lahko uporabimo češnje iz zamrzovalnika, vložene češnje v kompotu ali pa sveže.
Hitri češnjev kolač – pripomočki
- okrogel pekač premera 20 cm
- električni mešalnik
Hitri češnjev kolač – sestavine
Za 12 kosov češnjevega kolača
- 250 g razkoščičenih češenj (svežih, zamrznjenih ali vloženih)
- 120 g jagod v lastnem soku ali marmelada po želji
- 1/2 žličke mletega cimeta
- nastrgana lupinica 1/2 limone
- 2 jajci
- 80 g sladkorja
- 100 ml mleka
- 50 ml olja po želji
- 200 g pšenične moke tip 500
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 vrečka vaniljinega sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu za posip (po želji)
Hitri češnjev kolač – postopek priprave
Pripravimo češnje, če so sveže, jih najprej operemo, odstranimo jim pečke in peclje. Naložimo jih v skledico in jim dodamo jagode v lastnem soku ali pa marmelado z okusom po želji, limonino lupinico in cimet ter vse sestavine dobro premešamo.
Zamrznjene češnje vzamemo pravočasno iz zamrzovalnika, če imajo pečke jih odstranimo, ravno tako vloženim.
Vzamemo papir za peko, ki naj bo malce večji kot pekač in ga položimo v pekač. Jaz ga dobro zmečkam, da se bolje prileže pekaču in šele nato ga raztegnem po pekaču. Čez papir za peko naložimo pripravljene češnje z marmelado.
Še preden pričnemo stepati maso za testo, priklopimo pečico na 180 °C , da se prične segrevati.
Ročno ali pa strojno stepemo jajca z vaniljevim in navadnim sladkorjem, da postane masa penasta, nato dodamo mleko, olje in moko s pecilnim praškom.
Vse sestavine dobro premešamo, da ni več grudic moke in prelijemo čez češnje v pekaču.
Ko v pekač zlijemo vso maso in je je sloj s češnjami prekrit, z žlico prebadamo preko testa, da testo steče med nadev. Tako pripravljen pekač damo v ogreto pečico na 180 °C , za 40 minut in hitri češnjev kolač je pečen, obrnemo ga na podstavek, odstranimo pekač in peki papir ter češnjev kolač ohladimo.
Hitri češnjev kolač postrežemo na krožniku tako, da je testo spodaj, nadev pa zgoraj. Ohlajenega po želji potrosimo z mletim sladkorjem in narežemo na kose. Za dekoracijo in svežino hitrega češnjevega kolača uporabimo na sveže ali vložene češnje.
Naj bo sladek vsak dan, vendar z občutkom, do zdravja, zato jaz pečem z manj sladkorja. Lučka Glaser
Za popolno kosilo lahko poleg kolača postrežemo tudi enolončnico:
- Lučkina enolončnica.
- Kodrolistni ohrovt v enolončnici.
- Krompir na župi (juhi).
- Fižolova enolončnica s klobaso.
- Kmečka gosta zelenjavna juha.
- Godla s testeninami in ocvirki
- Murke (kumare) v zosu po receptu moje babice.
- Buča s fižolom in prekajenimi rebrci.
- Kumare s krompirjem in slanino.
- Zelenjavno mesna juha.