Bananini mafini z brusnicami in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Najprej začutite okus banane in vanilje, nato rahlo kislost suhih brusnic, ki jo objame bogat okus po čokoladi. Bananini mafini z brusnicami in čokolado so sočni, mehki, bogatega okusa in tudi dokaj nasitni. Odlični so prvi dan, a tudi naslednji dan ne izgubijo svoje svežine in sočnosti. Ljubitelji prepletajočih se okusov, poskusite jih.

Pripomočki za bananine mafine z brusnicami in čokolado

  • skleda za pripravo mase
  • kozica
  • manjša skodelica
  • pekač za mafine
  • 12 papirnatih modelčkov za mafine (lahko tudi silikonski)
  • žlica
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • pečica
  • štedilnik

Sestavine za bananine mafine z brusnicami in čokolado

Za 12 mafinov

  • 2 banani (naj bosta malo bolj zreli)
  • 250 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 110 g masla
  • 90 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 210 g kisle smetane (lahko tudi jogurt, grški jogurt)
  • 1 čajna žlička vanilje v prahu (lahko tudi ekstrakt ali vaniljev sladkor)
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 100 g suhih brusnic
  • 60 g čokoladnih kapljic + 1/4 žlice moke

Priprava bananinih mafinov z brusnicami in čokolado

Najprej v kozici stopimo maslo, medtem zmešamo skupaj suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ščepec soli, vaniljo v prahu ter muškatni orešček. Banani olupimo in ju nalomimo na koščke v skledo, v kateri bomo pripravljali maso.

Pečico priklopimo na 180 °C (ventilacija).

Banani z vilicami zmečkamo. Dodamo stopljeno maslo, jajci, kislo smetano in sladkor ter vse skupaj z električnim mešalnikom premešamo. Toliko, da sestavine združimo.

Nato dodamo še suhe sestavine, ki smo jih na začetku zmešali skupaj in jih dobro vmešamo v maso za bananine mafine z brusnicami in čokolado. Čokoladnim kapljicam dodamo malo moke (približno za četrt žlice) in premešamo, tako, da se moka prime čokoladnih kapljic. Zakaj? S tem, ko smo čokoladne kapljice obdali z moko le-te ne bodo potonile na dno, ampak bodo lepo porazdeljene po celotnem mafinu. Masi dodamo čokoladne kapljice in suhe brusnice. Ročno vmešamo v maso.

Če čokoladnih kapljic nimate, uporabite jedilno čokolado, ki jo drobno nasekljajte.

Maso sedaj napolnimo v papirnate (ali v mojem primeru silikonske) modelčke za mafine, ki smo jih predhodno vstavili v pekač za mafine. V vsak modelček damo 2 žlici mase oz modelčke napolnimo skoraj do vrha.

Mafine pečemo 17- 18 minut (čas peke odvisen tudi od moči vaše pečice), toliko, da so lepo zapečeni. Če niste prepričani, ali so se spekli, v enega zapičite zobotrebec in, ko ga izvlečete, mora biti le-ta suh, v kolikor bi na njem ostalo testo, čas peke podaljšajte za minutko ali dve.

Prijetno sladkanje želim!

V primeru, da bi vam kakšen mafin ostal, ga hranite v hladilniku, tako brez težav počakajo nekaj dni.

Ljubitelji mafinov poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor