Bananini mafini z brusnicami in čokolado
Najprej začutite okus banane in vanilje, nato rahlo kislost suhih brusnic, ki jo objame bogat okus po čokoladi. Bananini mafini z brusnicami in čokolado so sočni, mehki, bogatega okusa in tudi dokaj nasitni. Odlični so prvi dan, a tudi naslednji dan ne izgubijo svoje svežine in sočnosti. Ljubitelji prepletajočih se okusov, poskusite jih.
Pripomočki za bananine mafine z brusnicami in čokolado
- skleda za pripravo mase
- kozica
- manjša skodelica
- pekač za mafine
- 12 papirnatih modelčkov za mafine (lahko tudi silikonski)
- žlica
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica
- pečica
- štedilnik
Sestavine za bananine mafine z brusnicami in čokolado
Za 12 mafinov
- 2 banani (naj bosta malo bolj zreli)
- 250 g gladke bele moke tip 500
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 1 ščepec soli
- 110 g masla
- 90 g sladkorja
- 2 jajci
- 210 g kisle smetane (lahko tudi jogurt, grški jogurt)
- 1 čajna žlička vanilje v prahu (lahko tudi ekstrakt ali vaniljev sladkor)
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
- 100 g suhih brusnic
- 60 g čokoladnih kapljic + 1/4 žlice moke
Priprava bananinih mafinov z brusnicami in čokolado
Najprej v kozici stopimo maslo, medtem zmešamo skupaj suhe sestavine: moko, pecilni prašek, ščepec soli, vaniljo v prahu ter muškatni orešček. Banani olupimo in ju nalomimo na koščke v skledo, v kateri bomo pripravljali maso.
Pečico priklopimo na 180 °C (ventilacija).
Banani z vilicami zmečkamo. Dodamo stopljeno maslo, jajci, kislo smetano in sladkor ter vse skupaj z električnim mešalnikom premešamo. Toliko, da sestavine združimo.
Nato dodamo še suhe sestavine, ki smo jih na začetku zmešali skupaj in jih dobro vmešamo v maso za bananine mafine z brusnicami in čokolado. Čokoladnim kapljicam dodamo malo moke (približno za četrt žlice) in premešamo, tako, da se moka prime čokoladnih kapljic. Zakaj? S tem, ko smo čokoladne kapljice obdali z moko le-te ne bodo potonile na dno, ampak bodo lepo porazdeljene po celotnem mafinu. Masi dodamo čokoladne kapljice in suhe brusnice. Ročno vmešamo v maso.
Če čokoladnih kapljic nimate, uporabite jedilno čokolado, ki jo drobno nasekljajte.
Maso sedaj napolnimo v papirnate (ali v mojem primeru silikonske) modelčke za mafine, ki smo jih predhodno vstavili v pekač za mafine. V vsak modelček damo 2 žlici mase oz modelčke napolnimo skoraj do vrha.
Mafine pečemo 17- 18 minut (čas peke odvisen tudi od moči vaše pečice), toliko, da so lepo zapečeni. Če niste prepričani, ali so se spekli, v enega zapičite zobotrebec in, ko ga izvlečete, mora biti le-ta suh, v kolikor bi na njem ostalo testo, čas peke podaljšajte za minutko ali dve.
V primeru, da bi vam kakšen mafin ostal, ga hranite v hladilniku, tako brez težav počakajo nekaj dni.
Ljubitelji mafinov poskusite tudi:
- Čokoladne mafine s kremnim sirom,
- puhaste bananine mafine z Nutello,
- mascarpone mafine z malinami,
- jabolčne mafine,
- nežne limonine mafine,
- mafine s pistacijami in malinami,
- čokoladno-bananine mafine,
- borovničeve cheseecake mafine,
- bananine mafine,
- Nutelline mafine iz 3 sestavin,
- kavne mafine s koščki čokolade.