Por s krompirjem in maslom
Print Friendly, PDF & Email

Por s krompirjem in maslom je okusna priloga, ki je primerna za vse vrste pečenega ali kuhanega mesa, lahko ponudimo tudi kot samostojni obrok skupaj s kosom kruha.

Por da krompirju aromatičen okus in tudi rahlo zelenkasto barvo, maslo pa s svojimi sestavinami mehkobo, ki da obroku nežen rahel okus, ki je primeren za vse generacije.

Por s krompirjem in maslom

Pripomočki za pripravo pora s krompirjem in maslom

  • palični sekljalnik

Sestavine za pripravo pora s krompirjem in maslom

Za štiri osebe

  • 300 g očiščenega in narezanega pora (svežega ali zamrznjenega)
  • 400 g olupljenega in narezanega krompirja
  • 30 g masla
  • 1 žlička jušne zelenjave (sveže ali posušene)
  • poper po okusu
  • morska sol po okusu
  • 1000 ml vode za kuhanje

Priprava pora s krompirjem in maslom

Por dobro operemo pod tekočo vodo in mu odstranimo koreninice in slabe liste. Opran por narežemo na 10 do 15 mm dolge kolobarje, uporabimo spodnji beli del pora, dokler so listi zaviti, zgornji zeleni del pa shranimo v hladilniku, saj ga kasneje lahko uporabimo kot dodatek juham in enolončnicam.

Por s krompirjem in maslomGomolje krompirja najprej operemo, nato ga olupimo in ga narežemo na drobne kocke velike 10 do 15 mm.

V lonec stresemo narezan por in krompir, zalijemo z vodo, posolimo in kuhamo 20 d0 30 minut, da se por in krompir zmehčata.

Kuhanemu krompirju in poru večji del vode odlijemo in jo shranimo, da bomo lahko kasneje z njo uravnavali gostoto priloge, če pa nam ostane, jo lahko zakuhamo s testeninami in si pripravimo čudovito juho.

Por s krompirjem in maslom

 

S paličnim sekljalnikom sesekljamo kuhan por s krompirjem toliko, da koščki še ostanejo, dodamo maslo, poper in jušno zelenjavo in dobro premešamo.

Pustimo, da zavre in na zmernem ognju kuhamo še dve do tri minute, če želimo jed ponuditi kot juho ali enolončnico, dolijemo tekočino, ki je ostala od kuhanja krompirja in pora.

Por s krompirjem in maslom

Hitro in enostavno, pa tudi med kuhanjem se lahko odločimo, ali potrebujemo prilogo, enolončnico ali juho. Lučka Glaser

Kruh je dobrota, ki jo lahko ponudimo ob vsakem obroku:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor