Buče v zelenjavni enolončnici
Zelenjavna enolončnica, v kateri se sladko slano prepletajo okusi različne zelenjave in slanine. Je gosta juha, ki je nasitna in jo ponudimo kot samostojni obrok.
Buče v zelenjavni enolončnici – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Buče v zelenjavni enolončnici – sestavine
Za 6 oseb:
- 1000 g jedilnih buč (svežih ali zamrznjenih)
- 350 g krompirja
- 70 g čebule ali 20 g že pražene
- 2 žlici sesekljanega česna
- 200 g hamburške slanine
- 150 g masla
- 300 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 3 listi lovorja
- 1000 ml vode
- morska sol po okusu
- poper po želji
Buče v zelenjavni enolončnici – postopek
Za pripravo bučne zelenjavne enolončnice, si moramo vzeti dovolj časa, saj lupljenje buč je kar zamudno delo, pripravimo in na manjše koščke narežemo tudi ostale sestavine.
Narezane buče in krompir stresemo v lonec, v katerem smo raztopili maslo in med mešanjem pražimo 4 do 5 minut, zraven prepražimo tudi nasekljano čebulo, če nimamo že prepražene.
Nato dodamo še vse ostale sestavine: pražena čebula (če uporabljamo takšno), liste lovorja, na drobno narezano hamburško slanino, grah in zdrobljen česen.
Sestavine zalijemo z vodo in premešamo, nato lonec pokrijemo in, ko vse skupaj zavre, posolimo in na zmernem ognju v pokritem loncu kuhamo 40 do 50 minut.
Ko je bučna enolončnica kuhana, jo ponudimo z domačim kruhom, če je kaj nam ostane, je naslednji dan še okusnejša.
Za marsikoga imajo buče odklonilni prizvok, zato vsakemu priporočam, da obrok iz buč najprej poizkusi, potem pa izrazi svoje mnenje. Lučka Glaser
Kos domačega kruha pa dodatno obogati bučno zelenjavno enolončnico.
- Enostaven recept za beli kruh.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Čemažev polnozrnati kruh.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Rahle polnozrnate bige brez gnetenja.
- Nočni polnozrnat kruh z bučnimi semeni.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.