Bezgovo cvrtje
Print Friendly, PDF & Email

Bezgovo cvrtje je slasten prigrizek, ki  ga lahko pripravimo slanega ali sladkega; za zajtrk, kosilo, večerjo ali ob kavici, čaju … Cvetovi bezga imajo močan značilen vonj, ki daje cvrtju še dodaten vonj, okus in naredi cvrtje še bolj slastno.

Cvetove bezga nabiramo v lepem suhem vremenu, stran od prometnih cest in mesnih središč, pri nabiranju moramo biti pazljivi na drobne črne uši, ki se zelo rade nabirajo na bezgovih cvetovih, ušive cvetove ne trgamo, če pa smo jih že nabrali jih zavržemo.

Bezgovo cvrtje

Pripomočki za pripravo bezgovega cvrtja

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo bezgovega cvrtja

Za štiri osebe:

  • 4 srednje velike bezgove cvetove
  • 250 g bele moke tip 500
  • 2 jajci
  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 200 ml sončničnega olja
  • sol po okusu

Postopek za pripravo bezgovega cvrtja

V primerno veliko posodo vbijemo jajca, dodamo vodo, mleko, moko, sodo bikarbono in sol po okusu.

Bezgovo cvrtje

S stepalnikom dobro premešamo, da dobimo gladko gosto zmes, podobno kot bi pripravljali maso za omlete.

Bezgovo cvrtje

Pripravimo si lepe razcvetele bezgove cvetove s pecljem, ki jih ne operemo, zato moramo poskrbeti, da jih naberemo v čistem naravnem okolju.

Bezgovo cvrtje

Cvet pomočimo v gosto maso tako, da je pecelj cveta na vrhu, lahko si s stepalom ali kuhalnico pomagamo, da cvet v celoti potopimo v maso, samo pecelj pustimo zunaj, saj ga uporabimo, da namočen cvet prenesemo v segreto olje.

Bezgovo cvrtje

V kozici ali loncu, ki je po velikosti primeren bezgovemu cvetu, segrejemo olje in vanj potopimo namočen bezgov cvet, ki mora plavati v olju, ko cvrtje dobi lepo zapečeno zlato rumeno barvo, ga obrnemo in popečemo še po drugi strani. Cvrtje postrežemo še vroče, saj je takrat najbolj okusno.

Ljubitelji sladkega pa si lahko bezgovo cvrtje potresejo tudi s sladkorjem.

Bezgovo cvrtje

Tako slastno bezgovo cvrtje si lahko pripravite takrat, ko nam narava ponuja čudovite bele bezgove cvetove. Lučka Glaser

Uporaba bezgovih cvetov je zelo raznolika, oglejte si nekaj nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor