Pecivo lene gospodinje s češnjami
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo lene gospodinje s češnjami je enostavno skutno pecivo, ki ga hitro pripravimo, največkrat ga pripravljamo v času zrelih češenj, če pa češnje razkoščičimo in zamrznemo, lahko pecivo lene gospodinje pripravljamo vse leto.

Pecivo pa ni le enostavno za pripravo, ampak je tudi  zelo okusno, z okusom po skuti, kisli smetani, češnjah … Je rahlo in tudi do tri dni ostane enake kvalitete, če ga imamo spravljenega v hladilniku. Če pa pecivo lene gospodinje sploh zdrži tri dni, da ga prej ne pojemo, je pa druga zgodba …

Pecivo lene gospodinje s češnjami

Pripomočki za pecivo lene gospodinje s češnjami

  • pekač velikosti 40 x 27 cm

Sestavine za pecivo lene gospodinje s češnjami

  • 500 g češenj očiščenih brez pecljev in pečk
  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane
  • 200 ml navadnega jogurta
  • 7 žlic olja
  • 7 žlic sladkorja
  • 7 žlic pšenične moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlica olja za premaz pekača

Za preliv:

  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce

Priprava peciva lene gospodinje s češnjami

Najprej češnje operemo v hladni vodi in jih naložimo na cedilo, da voda odteče, nato češnjam potrgamo peclje in jih ročno ali s pripomočkom razkoščičimo, pazimo, da res odstranimo vse pečke.

Pecivo lene gospodinje s češnjami

Ko imamo češnje razkoščičene, pripravimo zmes za testo. V skledo damo skuto, jajci, kislo smetano, jogurt, olje, sladkor, vanilin sladkor, pecilni prašek in moko, vse sestavine ročno ali pa strojno dobro premešamo, da postane masa gladka in brez grudic.

 

Pecivo lene gospodinje s češnjami

Pekač premažemo z oljem in v pekač preložimo vso maso za leno gospodinjo, na maso enakomerno naložimo razkoščičene češnje.

Pecivo lene gospodinje s češnjami

V skledo, kar v isto, v kateri smo pripravljali maso (sklede nam ni potrebno čistiti), damo kislo smetano in jajce in ponovno dobro premešamo, da dobimo preliv, gladko maso, brez grudic.

Pecivo lene gospodinje s češnjami

Preliv polijemo prek češenj.

Pecivo lene gospodinje s češnjami

Tako pripravljeno pecivo lene gospodinje s češnjami damo v ogreto ventilatorsko pečico na 200 °C in pečemo 50 minut. Ko robovi postanejo rjavkasti in lepo zadiši, je pecivo lene gospodinje pečeno.

Pecivo lene gospodinje s češnjami

Pečeno pecivo lene gospodinje s češnjami damo na kuhinjsko površino in pustimo, da se ohladi, potem ga narežemo in postrežemo.

Pecivo lahko po želji ponudimo s svežimi češnjami za dekoracijo in svežino.

Pecivo lene gospodinje s češnjami

V času zorenja češenj in tudi v božičnem času nam pecivo lene gospodinje popestri naš jedilnik. Lučka Glaser

Priprava češenj za uporabo izven sezone:

Uporabimo sveže ali zamrznjene češnje za:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor