Mrežna pečenka s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Mrežna pečenka s krompirjem je zelo okusna in preprosta za pripraviti, saj istočasno spečemo okusno mrežno pečenko in krompir. Tako pečen krompir je odličnega okusa, ker ima okus po mrežni pečenki in je izvrstna priloga. Čas pečenja je odvisen tudi od velikosti mesa, danes vam predstavljam peko večjega kosa mrežne pečenke, za rahlost, okusnost si moramo vzeti čas za pečenje, sam čas priprave pa je zelo kratek.

Gospodinje pa si olajšamo delo, ker se v pečici peče glavni del obroka in samo občasno pogledamo, krompir pomešamo in opazujemo kako se vse skupaj peče, vmes pa lahko počnemo kar nas je volja (kavica, igra z otroci …). 😉

Mrežna pečenka s krompirjem iz pečice

Pripomočki za mrežno pečenko s krompirjem

 • pečica
 • pekač 35 x 40 cm

Sestavine za mrežno pečenko s krompirjem

Za 14 obrokov:

 • 3500 g svinske vratovine ali plečeta
 • 2000 g olupljenega krompirja
 • 60 g morske soli za meso
 • 40 g morske soli za krompir
 • poper po želji
 • 2 rezini bio limone
 • 2 korenčka
 • 3 vejice peteršilja
 • svinjska mrežica (mesar bo vedel kakšna velikost)
 • 30 ml olja za krompir

Postopek priprave mrežne pečenke s krompirjem

Najprej limono, korenček in peteršilj dobro operemo in osušimo ali obrišemo s prtički, nato limono in korenček narežemo na rezine. V dno pekača damo svinjsko mrežico, nanjo postavimo izbran kos mesa in ga natremo s soljo in popopramo po želji , ter obložimo z rezinami limone korenčka, vejicami peteršilja.

Mrežna pečenka s krompirjem iz pečice

Z mrežico zavijemo meso in pustimo na sobni temperaturi najmanj 30 minut, da se meso prepoji s soljo in ogreje na sobno temperaturo.Mrežna pečenka s krompirjem iz pečice

Sedaj, ko smo meso pripravili, pričnemo pripravljati krompir, najprej ga olupimo in olupljenega shranjujemo v hladni vodi, nato krompir operemo in narežemo po dolgem na štiri dele, da dobimo debelejše kose.

Iz pekača preložimo mrežno pečenko na krožnik in damo v pekač narezan krompir, sedaj ga posolimo, prelijemo z oljem in dobro premešamo. Na sredini pekača odstranimo krompir in položimo nazaj pripravljeno mrežno pečenko. Sedaj pekač prekrijemo z alu folijo ali pa s peki papirjem in damo v navadno pečico na 150 °C za 3 ure, da se vse sestavine počasi pečejo.

Mrežna pečenka s krompirjem iz pečice

Ko sta meso in krompir že pečena, odkrijemo pekač, povišamo temperaturo na 200 °C in tako pečemo še 30 minut, da se meso in krompir lepo zapečeta. Pečeno mrežno pečenko pustimo 20 minut, da se sokovi povežejo in mrežna pečenka je okusnejša in se tudi lepše nareže. Narežite samo toliko mrežne pečenke, kolikor jo boste potrebovali za obrok.

Mrežna pečenka s krompirjem iz pečice

Mrežno pečenko lahko ponudite še toplo s pečenim krompirjem, lahko pa mrežno pečenko ohladimo in jo narežemo hladno, za narezke, če pa želimo mrežno pečenko toplo, jo lahko narezano popečemo v tekočini, ki je ostala od peke.

Če pečemo večji kos mrežne pečenke in nam ostane, jo je najbolje shraniti, kar v kosu, v primerno veliki posodi, da jo pokrijemo, zraven pa shranimo tudi omako, ki je nastala pri peki, tako shranjena pečenka v hladilniku na +5 °C je preverjeno okusna še 5 dni.Mrežna pečenka s krompirjem iz pečice

So dnevi, ko si preprosto zaželimo boljšo pečenko. Lučka Glaser

Zraven mrežne pečenke s krompirjem iz pečice si lahko pripravimo raznovrstne solate za uravnoteženo kosilo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor