Pečena svinjska vratovina
Po tem receptu pečena svinjska vratovina je zelo sočna, mehka. Okusna zaradi vrste mesa in dodanih začimb, ki pa jih ne sme biti preveč, da ne zakrijejo okusa mesa.
Meso svinjske vratovine je v kulinariki zelo priljubljeno, saj ga lahko uporabimo za pečenko, naredimo zrezke, uporabimo za golaž in tudi za enolončnice. V tem receptu vam zaupam, kako speči svinjsko vratovino malo drugače, na nižji temperaturi, bolj počasi, da bo še posebej mehka ter okusna.
Pečena svinjska vratovina – pripomočki
- 40 x 27 cm pekač s pokrovom ali pekač, ki ga prekrijemo z folijo, peki papirjem …
Pečena svinjska vratovina – sestavine
Za 8 – 10 obrokov:
- 2000 g svinjske vratovine v kosu
- 1 glava česna
- 3 žličke rdeče paprike v prahu
- 20 – 35 g morske soli
- poper po želji
Pečena svinjska vratovina – priprava
Svinjsko vratovino najprej položimo v pekač, nato jo začinimo s soljo, mleto papriko in poprom, razdelimo glavico česna na stroke in jih dodamo okoli pečenke kar neolupljene. Pekač pokrijemo s pokrovom, če pa ga nimate, lahko za pokrivanje uporabite tudi alu folijo ali pa peki papir.
Zaradi počasnega pečenja ter ker že samo meso vsebuje dovolj maščob in sokov, pekača ni potrebno naoljiti.
Pokrit pekač postavimo na sredino segrete pečice in počasi pečemo cca. 2 uri 120 °C , nato pekač odkrijemo, temperaturo v pečici zvišamo na 200 °C, sedaj pa med pečenjem z žlico večkrat zajamemo, tekočino, ki je na dnu pekača in z njo prelijemo pečenko, da se ne izsuši, tako pečemo še 30 minut, če pa želite bolj zapečeno meso, podaljšamo čas pečenja.
Pečeno svinjsko vratovino previdno vzamemo iz pečice, saj je vroča in jo postavimo na podstavek, ki je namenjen za vroče posode in jo ponovno prelijemo z lastnim sokom in pustimo 30 minut, da se delno ohladi.
Delno ohlajeno svinjsko vratovino pečeno v pečici narežemo, prečno glede na potek vlaken in položimo v omako, ki se je naredila med pečenjem.
Zraven svinjske vratovine pečene v pečici lahko ponudimo sezonske solate, krompir, riž, testenine …
Svinjska vratovina pečena v pečici je tudi odlična za hladne narezke. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj prilog, za zraven svinjske vratovine pečene v pečici
- Slastna zelenjavna rižota po vrtnarsko.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z blitvo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pečen rdeči kifeljčar.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Špinačni njoki.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.