Rižev narastek s piščancem in zelenjavo
Rižev narastek s piščancem in zelenjavo je okusen in malo drugačen obrok. Za rižev narastek lahko uporabimo piščanca, ki je pečen ali kuhan iz juhe, ostal od prejšnjega dne in smo ga imeli ohlajenega shranjenega v hladilniku, da se nam ni pokvaril. Tako naredimo popolnoma spremenjen nov obrok, ki ga ponudimo ob skledici sezonske solate.
Recept je torej pripravljen kot ideja, kako porabiti hrano, ki nam je ostala od prejšnjega kosila, za osveščanje in manj zavržene hrane.
Rižev narastek s piščancem in zelenjavo – pripomočki
- pekač velikosti 10 x 30 cm višina 5 cm
- merilnik tekočin
Rižev narastek s piščancem in zelenjavo – sestavine
Za 6 oseb:
- 200 ml riža
- 200 g pečenega ali kuhanega piščanca (lahko tudi druge vrste mesa)
- 100 g koruze (vložene ali zamrznjene)
- 100 g česnovih peskov (svežih ali zamrznjenih)
- 150 g kuhanega korenja
- 100 g kuhanega belega zelja
- 180g naribanega sira gavda
- 2 žlici belih drobtin
- šopek peteršilja
- 2 jajci
- 3 stroki sesekljanega česna
- morska sol po okusu
- poper po želji
Rižev narastek s piščancem in zelenjavo, postopek
Najprej pripravimo vse potrebne sestavine, če je zelenjava sveža jo očistimo, zamrznjeno zelenjavo damo na krožnik ali pladenj, da se pred uporabo delno odtajajo. Jaz sem uporabila meso, korenček in zelje od kuhanja juhe.
Pripravimo dovolj veliko skledo, da bomo narezane sestavine nalagali vanjo in na koncu tudi dobro premešali.
Riž damo v cedilo in ga speremo, nato ga preložimo v kozico in ga kuhamo 10 minut. Piščančje meso ločimo od kosti in kože ter meso na drobno narežemo prečno na vlakna, če imamo surov korenček in zelje ju najprej očiščena damo v vodo in kuhamo 10 minut, kuhan korenček tudi narežemo, najprej po dolgem na štiri dele, nato pa prečno na manjše kose, zelje narežemo na manjše in krajše rezance, dodamo še narezane pske česna, kuhan riž, koruzo, sir, drobtine, šopek peteršilja, jajci, česen, sol in poper.
Vse sestavine dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
V pekač damo peki papir in vanj naložimo zmes za rižev narastek.
Navadno pečico ogrejemo na 200 °C in narastek v že ogreti pečici pečemo 45 minut na srednji prečki. Ker pa se pečice razlikujejo, zato vam priporočam, da spremljate kako se peče.
Ko je rižev narastek s piščancem in zelenjavo pečen, ga preložimo na desko za rezanje in ga narežemo na kose, jaz sem ga narezala na 15 cm široke kose, zraven pa ponudimo sezonsko solato, če je pa ni, lahko odpremo kakšno vloženo solato.
Spoštujmo hrano, saj jo je nekdo s trudom pridelal. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še nekaj receptov, za slastna kosila, ki so sestavine ostala od prejšnjega kosila ali pa suhega kruha.
- Piščančji paprikaš iz pečenega piščanca.
- Meso z žara z jajci.
- Ribji polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Ribji namaz iz krapa.
- Pražen krompir z govedino in jajcem.
- Jajca vložena v kisu.
- Kruhov narastek.
- Štrukelj s starim kruhom in skuto.
- Kruhovi cmoki
- Kruhove rezine iz pečice.