Meso z žara z jajci
Ko nam od piknika ostane pečenje in naslednji dan pademo v dilemo, kako bi to, ponavadi različne, že pečene mesnine uporabili, jih enostavno popečemo z jajci.
Različne vrste mesa in klobasice lahko pomešamo med sabo, le izločimo lesene palčke od nabodal in podobno. Ribje meso (vse vrste) izločimo.
S kratkotrajnim praženjem na olju in čebuli narezanega in na žaru pečenega mesa, damo mesu svežino, dodana jajca pa uravnavajo sočnost, okus in vonj različnih vrst mesa.
Pripomočki za pripravo mesa z žara z jajci
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo mesa z žara z jajci
Za štiri osebe:
- 400 g poljubnega pečenega mesa iz žara
- 30 ml sončničnega olja
- 6 jajc
- 70 g čebule
- sol po okusu
Priprava mesa z žara
Pečeno meso z žara, ki je že ohlajeno, narežemo na drobne, poljubno velike koščke, pri tem odstranimo kosti in špile klobas in nabodal.
V ponvi segrejemo olje, prepražimo čebulo, ki smo jo pred tem nasekljali, da začne rahlo rumeneti.
Dodamo na koščke narezano meso, ki ga pražimo 3 do 5 minut, da se dobro pregreje.
V skodelici stepemo jajca in jih prelijemo čez prepraženo na drobno narezano meso, dobro premešamo in pražimo še 3 do 4 minute, poizkusimo in po potrebi dosolimo, ljubitelji popra pa še popoprajo.
Spoštujmo hrano in trud, ki smo ga vložili v peko na žaru in naslednji dan pojejmo kar je ostalo. Lučka Glaser
Jajca so vsestranska, saj na njih lahko prepražimo različne dobrote:
- Najbolj slastna jajčka, pečena na ocvirkih.
- Super jajčni miks s šunko, sirom in kruhom.
- Slastna pečena jetrna pašteta z jajci.
- Paradižnik z jajci in čebulo.
- Kajzerice s popečeno slanino in jajcem.
- Umešana jajčka s popečeno hamburško slanino.
- Pražene lisičke z jajci.
- Jurčki, praženi z jajci.
- Sataraš z jajci.
- Špinača z jajci.
- Jajčni namaz.
- Jajca s hrenom.
- Česnovi pski z jajci.
- Knapovsko sonce ali funšterc.
- Frtalja iz zelenega paradižnika.