Kruhov narastek
Print Friendly, PDF & Email

Kruhov narastek si pripravimo takrat, ko nam ostane kruh, ki se je že delno posušil in ga tako tudi koristno uporabimo. Vsaka dobra gospodinja ne bo nikoli kruha vrgla v smeti, ampak se bo potrudila, da ga bo uporabila.

Kruhov narastek lahko ponudimo kot prilogo raznim mesnim jedem, (golaž, segedin, pečenka …) za ljubitelje sladkih dobrot, pa ga lahko posujemo s sladkorjem ali preprosto dodamo marmelado.

Pripomočki za pripravo kruhovega narastka

  • pekač velikosti 10 x 30 x 5 cm

Sestavine za pripravo kruhovega narastka

Za štiri osebe:

  • 300 g suhega kruha
  • 50 g pražene čebule ali 1 čebula, ki jo prepražimo na 2 žlicah olja ali masti
  • 3 jajca
  • 3 žlice kisle smetane
  • 3 žlice na drobno narezanega drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • 250 ml mleka
  • 1 žlica olja
  • sol po okusu
  • poper po želji

Postopek za pripravo kruhovega narastka

Kruh narežemo na 1 cm debele rezine, ki jih nato razrežemo na kocke in jih stresemo v dovolj veliko posodo, da bomo lahko dodali ostale sestavine.

V drugo skledo vbijemo jajca, dodamo mleko, sol in poper, vse skupaj dobro premešamo in prelijemo čez na kocke narezan kruh. Tako prelit kruh pustimo stati najmanj 30 minut, da se kocke kruha dobro prepojijo. Pri soljenju moramo upoštevati, da je kruh že slan.

V kozici stopimo že prepraženo čebulo, ali jo na novo prepražimo in jo dodamo namočenemu kruhu, kot tudi kislo smetano in na drobno narezan drobnjak, vse sestavine premešamo, da dobimo gosto kruhovo maso.

Primerno velik pekač namastimo z oljem in ga napolnimo z namočeno kruhovo maso. Pečico segrejemo na 200 °C in vanj položimo napolnjen pekač, kruhov narastek pečemo 30 do 40 minut .

Ko kruhov narastek dobi tudi rahlo rjavo skorjico, ga vzamemo iz pečice in počakamo, da se delno ohladi, nato ga razrežemo na poljubno velike kose, ponudimo ga kot prilogo mesnim jedem, ob čaju, soku ali kavi.

Ne zavrzite kruha, saj ga lahko z malo truda uporabite na drugačen način. Lučka Glaser

Zraven kruhovega narastka lahko ponudite:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor