Omleta iz sladkega krompirja
Omleta iz sladkega krompirja ima rahlo sladkoben okus, značilen za sladki krompir, ki nima pravzaprav nič skupnega z navadnim krompirjem, kot ga poznamo. Lahko jo postrežemo z dodatki različnih diabetičnih marmelad, suhega sadja, kompota ali čaja.
Sladki krompir je gomoljna zelenjava, ki vsebuje veliko škroba in ga ne uvrščamo med ostale vrste krompirja. Zaradi svojih sestavin, ne vpliva na količino sladkorja v krvi, zato je zelo primeren za diabetike. Škrobnata zelenjava, kamor uvrščamo tudi sladek krompir, vsebuje tudi veliko vitaminov kot so A, B6, D in C kakor tudi minerale: kalij, železo in magnezij.
Pripomočki za pripravo omlete iz sladkega krompirja
- pekač, ki pride s pečico
Sestavine za pripravo omlete iz sladkega krompirja
Za štiri osebe:
- 400 g sladkega krompirja
- 1 jajce
- 2 žlice pirine moke
- sol po okusu
- 50 ml sončničnega olja
Priprava omlete iz sladkega krompirja
Krompir dobro operemo, pomagamo si lahko z grobo kuhinjsko gobico in ga prerežemo na polovico, naložimo ga na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem tako, da je neolupljen del na peki papirju. Pekač damo v navadno pečico, ogreto na 180 °C in sladki krompir pečemo približno 45 minut, da je krompir pečen in zmehčan. Ko je sladki krompir pečen, ga vzamemo iz pečice ga ohladimo in olupimo.
Olupljen krompir s pomočjo paličnega mešalnika spremenimo v pire, kateremu dodamo jajce, sol in pirino moko.
Z ročnim stepalom dobro premešamo vse sestavine, da dobimo gosto maso.
V ponvi segrejemo olje in v njej oblikujemo manjše omlete, debeline približno enega centimetra, ki jih obojestransko počasi pečemo na zmernem ognju, ker se drugače hitro zažgejo.
Omlete iz sladkega krompirja ponudimo z marmelado, s suhim ali svežim sadjem.
Sladek krompir je dobrodošel za vse tiste, ki se v prehrani izogibajo sladkorju. Lučka Glaser
Preberite nasvet za pripravo: Sladek krompir kot prigrizek.
Omletam iz sladkega krompirja lahko ponudimo tudi različne kompote ali čaje:
- Odličen bezgov sirup.
- Čaj za diabetike.
- Čaj iz listov regrata.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Rabarbarin kompot.
Ali pa jih ponudimo ob dobri juhi ali enolončnici:
- Tople kumare s krompirjem.
- Koleraba v enolončnici.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.