Grahova juha
Print Friendly, PDF & Email

Grahova juha je še ena v vrsti okusnih, doma pripravljenih zelenjavnih juh, ki jih pripravimo iz svežih sestavin. Takšne juhe so najboljše in polnega okusa, zato, če ste ljubitelj graha grahovo juho le pripravite. Če pa niste ljubitelj graha, pa vam vseeno svetujem, da juho poskusite, morda pa grah še vzljubite!

Pripomočki za pripravo grahove juhe

  • nož in deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • kuhalnica
  • žlica
  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo grahove juhe

Za 3-4 osebe:

  • 500 g surovega graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 1 manjši por (80-100 g)
  • 1 majhna čebula (30-50 g)
  • 2 jedilni žlici masla (okoli 35 g)
  • 1 jedilna žlica oljčnega olja
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1/2 čajne žličke timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 jedilna žlica domače suhe mešanice začimb
  • 1 liter vode

Po želji:

  • malo smetane za kuhanje

Priprava grahove juhe

Najprej v posodi počasi stopimo maslo, medtem olupimo čebulo in očistimo por ter ju narežemo na rezance oz. kolobarje. Po želji lahko dodate tudi 2-3 stroke česna in ga nasekljate.

K stopljenemu maslu dodamo žlico oljčnega olja, premešamo in dodamo narezano čebulo in por ter ju prepražimo (dodajte tudi česen, če ga boste uporabili). Počasi, na zmernem ognju, približno 1-2 minutki. Nato dodamo grah in vse skupaj pražimo še 3-4 minute.

Sedaj vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo začimbe in premešamo. Povišamo temperaturo na štedilniku in počakamo, da zavre. Ko zavre, pokrijemo posodo in grahovo juho ob zmernem vrenju kuhamo 30-35  minut, toliko, da se grah skuha.

Iz juhe vzamemo lovorov list in grahovo dobro spasiramo s pomočjo paličnega mešalnika, poskusimo in po potrebi še dosolimo ali popramo in juha je pripravljena.

Tisti, ki želite, lahko juh dodate še malo smetane za kuhanje (jaz jo dodam kar vsaki porciji posebej, ker nismo vsi enaki ljubitelji smetane v kuhinji, pa še z vzorčki se lahko poigram).

Naj vam tekne!

Ljubitelji zelenjavnih juh poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor