Kremna juha iz bučk
Si kdaj zaželite dobro juho, ki vas bo pogrela in nasitila, nimate pa časa za pripravo? Kremna juha iz bučk je odličnega okusa, kremne teksture in zelo hitro pripravljena. Za njeno pripravo boste namreč potrebovali približno 20-25 minut in že boste lahko sedli za mizo in okušali čudovit kremast okus kremne juhe iz bučk, v kateri se skriva le zelenjava in začimbe. Brez dodatkov, kot je smetana in podobno … Kremna juha iz bučk je tudi odlična ideja kako bučke ponuditi tistim, ki niso ravno ljubitelji bučk. Vse bodo pojedli in zraven zadovoljno mrmrali.
Pripomočki za pripravo kremne juhe iz bučk:
- nož in deska za rezanje
- posoda za kuhanje s pokrovom
- sekljalnik
- palični mešalnik
- kuhalnica
- jedilna žlica
- štedilnik
Sestavine za kremno juho iz bučk:
Za 3-4 osebe:
- 2 bučki (cca. 350-400 g)
- 1 korenje (cca. 60-100 g)
- 1 manjši por (cca. 100 g)
- 2-3 žlice olivnega olja
- strok česna
- ščepec popra (ali po okusu)
- sol po okusu
- 2-3 ščepci muškatnega oreščka
- peteršilj (sveži ali posušeni, katerega imate pač pri roki)
- 0,8 l vode
- zelenjavna jušna osnova (še najboljše domača)
Postopek priprave kremne juhe iz bučk:
Postopek priprave kremne juhe iz bučk je povsem enostaven. Najprej v sekljalnik na večje konce narežite por, dodajte olupljen strok česna in dolijte še 2-3 žlice olivnega olja. Zmiksajte. Mešanico denite v posodo in jo prepražite, kot bi pražili čebulo.
Medtem ko pražite por, operite in na večje kose narežite bučki in korenje. Bučk ni potrebno lupiti če pa to želite, lahko naredite. Dodajte prepraženemu poru, premešajte in pražite kakšno minutko, nato pa dolijte vodo in dodajte začimbe in zelenjavno jušno osnovo. V kolikor imate svež peteršilj, ga prej nasekljajte.
Vsebino premešajte, pokrijte posodo s pokrovko in povečajte moč štedilnika. Ko juha zavre, zmanjšajte moč štedilnika in pustite, naj v pokriti posodi vre 15 minut.
Po 15 minutah kremno juho iz bučk odstavite in preverite ali vam je juha dovolj začinjena. Če menite, da je to potrebno, še dodatno začinite in premešate in kuhajte še par minutk, da se okusi na novo povežejo. Nato pa s pomočjo paličnega mešalnika kremno juho iz bučk spasirajte tako, da v njej ne bo večjih koščkov in bo nastala kremna juha iz bučk.
Tako, kremna juha iz bučk je pripravljena, da jo postrežete.
Po kremni juhi iz bučk lahko posujete nekaj kruhovih kock, ki bodo juhi dodale pikico na i, sploh če boste uporabili tiste s česnom. Mmmmmmm …
Pa dober tek!