Domača suha mešanica začimb
Print Friendly, PDF & Email

V kulinariki zelo rada uporabljam naravne okuse različnih zelišč in začimb. V mesecih, ko je mogoče, uporabljam sveže, vendar še vedno rada okuse kombiniram s suho mešanico začimb, ki je za moje okuse popolna in v kuhinji uporabna skozi vse leto. Včasih sem suho mešanico začimb kupovala, vendar ko smo se začeli ozirati po bolj zdravi in domači hrani, sem začela razmišljati, da jo naredim sama. Na internetu je kar nekaj receptov, postopek je načeloma pri vseh enak. Razlika je edino v sestavinah. Seveda bo tudi to samo eden od receptov, ki sem ga krojila po okusih, ki prijajo moji družini. Vi seveda sestavine in količine prilagajajte svojim okusom. Morda boste kaj dodali, morda kaj odvzeli ali spremenili količine, vendar postopek izdelave domače suhe mešanice začimb, je vedno enak. Našo kuhinjo si zelo težko predstavljam brez suhe mešanice začimb, uporabljam jo skoraj prav povsod: v goveji juhi, pasulju, enolončnicah, omakah, pri praženemu krompirju, rižu, v različnih solatah, z njo natrem meso, ribe … ni, da ni.

domaca-suha-mesanica-zacimb-14 (2)

 

 

Domača suha mešanica začimb – pripomočki:

  • nož
  • nož za lupljenje krompirja
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • salamoreznica
  • dehidrator

Domača suha mešanica začimb – sestavine:

Za 600 g domače suhe mešanice začimb

  • 500 g korenja
  • 400 g zelene
  • 400 g peteršiljeve korenine
  • 250 g čebule
  • 1 manjši por
  • 2 papriki (ena rumena, ena rdeča)
  • 2 paradižnika
  • 1 krompir
  • 5 strokov česna
  • šopek luštreka
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • šopek drobnjaka
  • šopek timijana
  • 1 žlica kurkume v prahu
  • 200 g nemlete ročno pridelane tradicionalne piranske soli (ali katera druga, vendar naj bo kvalitetna)

Domača suha mešanica začimb – postopek:

Zberemo in odtehtamo vso zelenjavo, ki jo potrebujemo: zelena, korenček, čebula, paradižnik, paprika.

domaca-suha-mesanica-zacimb-2

Por, peteršilj.

domaca-suha-mesanica-zacimb-6

Zelenjavo očistimo in zrežemo čim bolj tanko. Bolj ko bodo rezine tanke, hitreje bo suha. Zelenjavo kot je korenček, peteršilj, zelena, krompir lahko režemo na tanke rezine kar z nožem za lupljenje krompirja. Čebulo, papriko, paradižnik pa je najlažje narezati na salamoreznico.

domaca-suha-mesanica-zacimb-3

Nalistano zelenjavo naložimo na pladnje dehidratorja. Čas sušenja je odvisen od tega kako obilno naložite pladnje.

domaca-suha-mesanica-zacimb-4

domaca-suha-mesanica-zacimb-5Zelišča: luštrek, bazilika, drobnjak, timijan.

domaca-suha-mesanica-zacimb-7Naložene padnje dehidratorja naložimo eno na drugo. Spodaj naj bo tista zelenjava, ki se najdlje suši. Med samim sušenjem lahko menjavamo nadstropja pladnjev.

domaca-suha-mesanica-zacimb-8Prvo rundo, ki je bila bolj obilna, sem sušila 12 ur na 70 stopinj Celzija. Za drugo, manjšo sem potrebovala 10 ur na 70 stopinj Celzija.  Mmmm … že omamno diši.

Nasvet
Če nimamo dehidratorja, lahko zelenjavo in zelišča sušimo v pečici. Če nam vreme dopušča, lahko sušimo tudi na zraku. Vendar sušimo tako dolgo, da so začimbe res suhe.

domaca-suha-mesanica-zacimb-1Sedaj, ko imamo vso zelenjavo posušeno, pripravimo blender, sol in kurkumo v prahu.

domaca-suha-mesanica-zacimb-9Med mletjem zelenjave dodajamo sol in kurkumo.

domaca-suha-mesanica-zacimb-10Dolžino mletja določimo sami. Če želimo zelenjavo in začimbe v večjih kosmičih, meljemo krajši čas. Če pa imamo raje fino mleto domačo mešanico suhih začimb, podaljšamo mletje.

domaca-suha-mesanica-zacimb-11Želim vam obilo kulinaričnih podvigov in čudovitih okusov v družbi domače suhe mešanice začimb.

domaca-suha-mesanica-zacimb-16

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor