Česnovi pski s šunko in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Česnovi pski v kombinaciji s šunko in sirom dajo enkraten okus in vonj, ko se prepojijo z oljem in sokom šunke.

Cvetove posajenega česna, ki se na dolgih steblih konec spomladi ali začetku poletja dvignejo nad zelenim delom česna in se pripravljajo na cvet, je potrebno porezati, še preden zacvetijo, da česen v zemlji pridobi na debelini in tako stebelca, ki so še mehka, lahko zelo koristno uporabimo tudi v kulinariki.

Ime pski so, po pripovedovanju ljubiteljev vrtnarjenja, dobili ob glasu, ki se sliši, ko steblo prelomimo.

Pripomočki za pripravo česnovih pskov s šunko in sirom:

  • krožnik
  • ponev s pokrovko
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • štedilnik
  • deska za rezanje
  • nož

Sestavine za pripravo česnovih pskov s šunko in sirom:

Za dve osebi:

  • 80 g česnovih pskov
  • 120 g šunke
  • 1 žlica olja
  • 4 kosi topljenega sira v lističih, 80 g
  • 1 vejica peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo česnovih pskov s šunko in sirom

Nabiramo še mlada, zelena stebelca z neodprtimi cvetovi česna, ki jih poznamo pod imenom pski. Cvetov ne operemo, tako da imamo za praženje pripravljene suhe, če pa se odločimo za pranje, jih je treba pred praženjem posušiti. Česnove pske narežemo na dolžino dva do tri cm.

Šunko odrežemo na debelino približno enega centimetra.

V ponvi najprej segrejemo olje, dodamo na približno dva do tri cm dolge narezane česnove pske in jih pražimo v pokriti ponvi približno dvajset do trideset minut, da se česnovi pski dobro zmehčajo, nato ponev odkrijemo in dodamo narezano šunko, ki jo po eni strani dve do tri minute popečemo, nato šunko obrnemo in jo popečemo še po drugi strani. Na tako popečeno šunko položimo še liste sira in pustimo, da se sir stopi.

Tako z oljem in sokom šunke prepojeni in omehčani česnovi pski dajo enkraten okus, ki se prepleta z vonjem česna.

Z malo truda, si v kratkem času lahko pripravimo okusen obrok. Lučka Glaser

Pa še česnovi pski malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor