Porova juha s cvetačo
Print Friendly, PDF & Email

Porova juha s cvetačo je odličnega okusa, poleg tega pa je tudi njena priprava nadvse enostavna. Gosta in kremasta, polnega okusa. Škoda bi bilo, če je ne bi pripravili.

porova-juha-s-cvetačo-7

Porova juha s cvetačo – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • tehtnica
  • kuhinjska ura
  • cedilo
  • plastična skleda
  • deska za rezanje in nož

Porova juha s cvetačo – sestavine

Za 4 osebe

  • 350 g pora
  • 150–180 g cvetače
  • 3–4 manjši krompirji
  • 1 liter vode
  • 2 žlici masla
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • ščep muškatnega oreščka
  • peteršilj (najbolje svež, a lahko tudi suh)
  • 2 žlici kisle smetane (po želji)

 Porova juha s cvetačo – postopek

Najprej olupimo in na kose razrežemo krompir. Prav tako očistimo in na manjše kose razdelimo cvetačo. Cvetačo in krompir stresemo v posodo za kuhanje, zalijemo z vodo (1 l), solimo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo nekje 20 minut.

Medtem očistimo in na kolobarje narežemo por. Malo preden sta krompir in cvetača kuhana, v drugi posodi stopimo maslo in na njem popražimo por, kateremu dodamo še peteršilj in na nižji temperaturi pražimo 10 minut, vmes pogosto pomešamo.

Por na maslu dušimo 10 minut.

K poru prilijemo cvetačo in krompir, skupaj z vodo, v kateri sta se kuhala. Solimo in popopramo po okusu in dodamo še ščep muškatnega oreščka. Premešamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. V kolikor bi se vam zdela juha pregosta, lahko dolijete še malo vode.
Postavite nazaj na štedilnik in segrejte do vretja. Poskusite, če vam začinjenost ustreza, sicer lahko še posolite.

S pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo sestavine v kremno porovo juho s cvetačo.

Tako, porova juha s cvetačo je gotova. Po želji, ji lahko, tik pred serviranjem dodate še 2 jedilni žlici kisle smetane in premešajte ali pa kislo smetano postrežete poleg, da si jo vsak po želji in okusu doda sam.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor