Porova juha s cvetačo
Porova juha s cvetačo je odličnega okusa, poleg tega pa je tudi njena priprava nadvse enostavna. Gosta in kremasta, polnega okusa. Škoda bi bilo, če je ne bi pripravili.
Porova juha s cvetačo – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- kuhalnica
- palični mešalnik
- tehtnica
- kuhinjska ura
- cedilo
- plastična skleda
- deska za rezanje in nož
Porova juha s cvetačo – sestavine
Za 4 osebe
- 350 g pora
- 150–180 g cvetače
- 3–4 manjši krompirji
- 1 liter vode
- 2 žlici masla
- sol po okusu
- poper po okusu
- ščep muškatnega oreščka
- peteršilj (najbolje svež, a lahko tudi suh)
- 2 žlici kisle smetane (po želji)
Porova juha s cvetačo – postopek
Najprej olupimo in na kose razrežemo krompir. Prav tako očistimo in na manjše kose razdelimo cvetačo. Cvetačo in krompir stresemo v posodo za kuhanje, zalijemo z vodo (1 l), solimo in počakamo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo nekje 20 minut.
Medtem očistimo in na kolobarje narežemo por. Malo preden sta krompir in cvetača kuhana, v drugi posodi stopimo maslo in na njem popražimo por, kateremu dodamo še peteršilj in na nižji temperaturi pražimo 10 minut, vmes pogosto pomešamo.
K poru prilijemo cvetačo in krompir, skupaj z vodo, v kateri sta se kuhala. Solimo in popopramo po okusu in dodamo še ščep muškatnega oreščka. Premešamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega. V kolikor bi se vam zdela juha pregosta, lahko dolijete še malo vode.
Postavite nazaj na štedilnik in segrejte do vretja. Poskusite, če vam začinjenost ustreza, sicer lahko še posolite.
Tako, porova juha s cvetačo je gotova. Po želji, ji lahko, tik pred serviranjem dodate še 2 jedilni žlici kisle smetane in premešajte ali pa kislo smetano postrežete poleg, da si jo vsak po želji in okusu doda sam.
Pa dober tek!