Martinovo
Print Friendly, PDF & Email

Martinovo je praznik, ki ga praznujemo 11. novembra in je znan predvsem po dobrem vinu, ki ga je prinesla letina in po dobri hrani kot so mlinci, rdeče zelje in pečena gos. Kakšna pa je pravzaprav zgodba o martinovem in kdo je bil Sv. Martin?

Legenda o Sv. Martinu

Čeprav je martinovo videti kot cerkveni praznik, temu ni tako. Sega daleč v čas pred našim štetjem in zaznamoval ga je svetnik Martin, ki je s petnajstimi leti vstopil v državno vojsko in in postal častnik gardne konjenice.

Legenda pravi, da naj bi pozimi srečal premraženega berača. Ker mu je želel pomagati, je svoj plašč prerezal na pol ter mu polovico podaril in ga tako rešil pred smrtjo. Kasneje so ga izvolili za škofa, vendar on tega ni želel sprejeti. Da ga ne bi našli, se je skril med gosi, ki pa so ga izdale z gaganjem (od tod tudi pečena gos za kosilo ob martinovem). Bil je znan po tem, da je pomagal revežem in ostal skromen, zato so ga ljudje po njegovi smrti začeli častiti kot svetnika.

Vino in dobra hrana

Martinovanje praznujemo 11. novembra, ponekod se pa slavja pričnejo že teden dni prej. Slavimo dobro letino in čas, ko se mošt spremeni v pravo vino, ki ga blagoslovi nekdo, ki se preobleče v škofa in ponazarja sv. Martina.
Dobro vino spremlja tudi dobra hrana, predvsem pečena martinova gos, mlinci in rdeče zelje. Martinovo praznujejo tudi drugod po Evropi, vendar vsak na svoj način – v Nemčiji izdelujejo papirnate lanterne in lampijončke ter organizirajo sprevod s svečkami v čast sv. Martina.
Kljub temu, da ob martinovem radi popijemo dobro vino, ne smemo pozabiti na globji pomen praznika – da se zahvalimo za izobilje in kolikor le moremo, pomagamo drugim.

15 okusnih idej ob martinovem

 1. Sladki liker iz rdečega vina.
 2. Pečena domača kokoš s kostanji.
 3. Sladko kisli piščanec iz pečice.
 4. Domači mlinci z jajci.
 5. Mlinci iz pečice.
 6. Dušeno sladko zelje.
 7. Zavitek z rdečim zeljem.
 8. Kostanjeva torta.
 9. Pečena jabolka.
 10. Pečena jabolka s kozjo skuto.
 11. Orehova potica.
 12. Jabolčna pita z orehovo skuto.
 13. Potica s suhim sadjem.
 14. Hruške v vinu.
 15. Pomarančni liker.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor