Potica s suhim sadjem brez jajc
Potica je najbolj znana slovenska sladica. Poznamo orehovo, pehtranovo, rožičevo, makovo, kokosovo in potico s suhim sadjem. V Sloveniji jo jemo ob večjih praznikih, kot so Martinovo, božič ali velika noč. Od mojega fanta babica mu jo vedno naredi tudi za rojstni dan. Približuje se Martinovo in moj fant si je zaželel potico s suhim sadjem, zato sem se odločila, da mu jo spečem. Seveda brez jajc, da bova lahko jedla tudi midva z najinim sinom.
Pripomočki za potico s suhim sadjem brez jajc:
- posoda za mesenje testa
- silikonska podlaga za valjanje testa
- valjar
- merilna posoda
- mešalna posoda
- palični mešalnik
- žlička
- žlica
- tehtnica
- mešalnik za testo
- nož
- deska
- kozica
- posodica
- okrogel pekač
Sestavine za potico s suhim sadjem brez jajc:
350 g pirine moke
- 100 ml olivnega olja
- 150 ml riževega napitka ali mleka
- 2 žlici medu (Slovenski med)
- 12 g vinskega kamna ali 1 kocka kvasa
- ščepec soli
- 1 žlica kokosove moke
Nadev za potico s suhim sadjem brez jajc:
- 200 g različnega suhega sadja (jaz sem dala rozine, suhe slive in datlje)
- 1 žlička cimeta
- 1/2 žličke vanilije
- 1 dlc riževa napitka za namakanje suhega sadja
Postopek priprave potice s suhim sadjem brez jajc:
V posodico stresem narezano suho sadje, katerega prelijem z riževim napitkom. Pustim stati vsaj 2 uri, da se napije ali še bolje čez noč.
V mešalno posodo odmerim moko in vinski kamen ter pomešam z žlico, nato šele dodam sol.
Masi dodam še olivno olje, med ter topel rižev napitek. Napitek ne sme biti prevroč, ker testo drugače ne bo vzhajalo. Napitek počasi dolivam in vse skupaj zmešam z mešalnikom.
Posodo pokrijem s prtičkom in postavim nekam na toplo za 1 uro, da testo vzhaja. Jaz sem posodo postavila, kar v predhodno ogreto pečico za 1 uro (50°C). Testo je lepo vzhajalo.
Suho sadje z riževim napitkom prelijem kar v merilno posodo, dodam cimet in vanilijo ter vse skupaj zmešam z paličnim mešalnikom.
Testo razvaljam v pravokotnik in ga namažem z maso iz suhega sadja. Namaz potresem še s kokosovo moko.
Vse skupaj zavijem in položim v naoljen pekač.
Potico pečem na 160 °C 45 minut.
Ohlajeno potico položim na leseno desko.
Potico s suhim sadjem lahko uživamo brez slabe vesti, saj je sladkana samo z domačim medom.