Pečena domača kokoš s kostanji
Pripravite pečeno domačo kokoš nekoliko drugače. Teknila vam bo kot še nikoli. Kombinacija se mogoče sliši noro, a, verjemite mi, topi se v ustih. Kostanji so prav tako odlični, če jih dodate slanim jedem, saj dajo prav poseben okus in aromo.
Pečena domača kokoš s kostanji – pripomočki
- oster nož
- deska za rezanje
- pekač s pokrovom
Pečena domača kokoš s kostanji – sestavine
- pol domače kokoši
- nekaj krompirjev
- srednje velik jajčevec
- pol paprike
- pol večje čebule
- nekaj zrn česna
- olupljeni na pol kuhani kostanji
- nekaj stebel suhih začimb
- začimbe: sol, mleta sladka paprika, timijan, sveži rožmarin in žajbelj (lahko tudi po lastnem okusu in presoji)
- nekaj žličk sezamovega olja
- nekaj žličk vode
Količina sestavin je odvisna od števila jedcev in njihovega apetita. Bolje več, kot premalo, saj je tako dobro, da lahko pekač dobi luknjo!
Pečena domača kokoš s kostanji – postopek priprave
Očistite in narežete vso zelenjavo. Po želji lahko uporabite tudi katero drugo, le kostanje ne izločite.
Sesekljajte česen in ga strite skupaj s soljo, mleto sladko papriko in suhim timijanom.
S tako pripravljeno marinado dobro natrite polovico domače kokoši.
Na dno pekača položite suha stebla začimb, preko posujte zelenjavo in kuhane kostanje na vrhu pa položite marinirano kokoš s kožo navzgor.
Zelenjavo posolite in naoljite z zelo malo sezamovega olja.Prilijte nekaj žličk vode (nekaj vode spusti tudi zelenjava), pokrijte pekač in ga postavite v pečico segreto na 170° C. Na tej temperaturi pecite slabi dve uri. Zadnjih 10 minut pekač odkrijte, kokoš in zelenjavo pa polijte s sokom, ki se je izcedil na dno pekača. Na gril zapecite še približno 10 minut – da kokoš dobi lepo hrustljavo kožico.
Med peko imate vsaj uro časa, da v družbi spijete kavo ali postorite kaj drugega. Kosilo se bo pripravilo kar samo.
Vabim, da si pogledati tudi kako pripraviti zdrav zajtrk s kostanji in kostanjev pire.