Pomarančni liker
Print Friendly, PDF & Email

Si želite liker, ki ni presladek in je zanimivega okusa? Potem bo pomarančni liker pravi za vas. Ob prvem stiku pomarančnega likerja z vašimi brbončicami, se vam bo zazdel sladek, že naslednji hip pa vas bo prevzela prijetna grenčina, ki se zlije v eno skupaj z začimbami, ki jih dodamo v pomarančni liker …
ponarancni-liker

Pripomočki za pomarančni liker

  • nož in deska za rezanje
  • jedilna žlica
  • večji stekleni kozarec skupaj s pokrovom ali steklena posoda
  • kuhalnica
  • lij
  • cedilo
  • zajemalka

Sestavine za pomarančni liker

Iz naštetih sestavin dobimo približno 1,5 l pomarančnega likerja.

  • 0,75 l belega vina (Sama sem uporabila vino sauvignon & beli pinot. Lahko pa uporabite tudi katero drugo sladko belo vino – ne sme biti trpko.)
  • 750 g sladkorja
  • 2 dl ruma
  • 4 cele bio pomaranče
  • 1 jedilna žlica klinčkov (celih)
  • 1 cimetova palčka
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (lahko z aromo burbonske vanilje)

Postopek priprave pomarančnega likerja

Najprej si pripravimo vse sestavine, velik steklen kozarec, pokrovček nož in desko za rezanje.
Pomaranče najprej dobro operemo, saj bomo uporabili cele, z olupki vred. Pomaranče narežemo na srednje velike koščke.
pomarancni-liker (3)
Pomaranče skupaj s sokom, ki steče na desko za rezanje denemo v steklen kozarec. Dodamo začimbe – vaniljev sladkor, 1 žlico celih klinčkov in cimetovo palčko.
pomarancni-liker (6)
Nato zraven vsujemo še sladkor (s pomočjo kuhalnice mu pomagamo, da se usuje po celem kozarcu in premeša med pomaranče. Zalijemo z vinom in rumom.
Vino, ki sem ga uporabila
Vino, ki sem ga uporabila
Premešamo. Steklen kozarec zapremo (v koliko imate stekleno posodo lahko pustite odkrito).
pomarancni-liker (1)
Pomarančni liker v nastajanju pustimo na toplejšem mestu, če imate možnost, ga lahko postavite tudi na sonce (še bolje). Pustimo stati vsaj 24 ur (lahko tudi dlje, če vam prej ne uspe). Vmes občasno premešamo z leseno kuhalnico (v stekleni posodi) ali dobro pretresemo (če imate pomarančni liker v zaprtem steklenem kozarcu), da se bo ves sladkor dobro raztopil.
Naslednji dan pomarančni liker precedimo skozi cedilo in s pomočjo lija prelijemo v čiste steklenice, ki jih dobro zapremo.
pomarancni-liker
Hranimo v temnem, hladnem prostoru. Pomarančni liker ponudimo dobro ohlajen.
 pomarancni-liker
Na zdravje!
Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor