Kostanjeva torta
Kostanjeva torta je odlična in zdrava alternativa mnogim tortam. Vsebuje več hranil kot ostale torte, manj sladkorja in odlično aromo po kostanjih in čokoladi. Čeprav na pogled suha se v ustih prijetno topi in prija k vsem toplim napitkom. Jejte jo počasi in z užitkom …
Kostanjeva torta – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- električni mešalnik
- posode za tehtanje sestavin
- posoda za mešanje
- okrogel pekač premera 26 cm (ali pekač v obliki srca cca 22 cm x 23 cm)
- posoda za topljenje čokolade
- čopič za nanos čokoladne glazure
Kostanjeva torta – sestavine:
- 3 jajca
- 70 g rjavega sladkorja (6 zvrhanih jušnih žlic)
- 150 g masla sobne temperature
- 150 g moke za domači kruh (mešana ržena in polnovredna)
- 1 zavoj vinskega kamna
- 150 g kostanjevega pireja (recept za pripravo kostanjevega pireja si poglejte na tej povezavi)
- pol kavne žličke soli
- pol dl konjaka
- 1 dl mleka
- 50 g (3 zvrhane jušne žlice) kakava v prahu
- še nekoliko mleka po potrebi
Vse sestavine za pripravo biskvita naj bodo sobne temperature saj bo testo le tako uspelo.
Dekoracija:
- 13 do 15 večjih zamrznjenih višenj brez koščic
- 13 do 15 celih kuhanih kostanjev (recept za pripravo kostanjev si poglejte na tej povezavi)
Čokoladni premaz:
- 100 g temne čokolade (najmanj 70 %)
Kostanjeva torta – postopek priprave:
Penasto umešajte tri jajca, sladkor in maslo. Postopno dodajte moko z umešanim vinskim kamnom in soljo, konjak, kostanjev pire in mleko.Količina mleka je nekoliko odvisna tudi od tega kakšna je moka. Če je testo na občutek pregosto lahko malo mleka še prilijete.
Pekač na debelo namažite z maslom in posujte z moko. Z žlico nanesite polovico testa ter ga na grobo razmažite po pekaču.
V drugo polovico testa dodajte kakav v prahu in prilijte še malo mleka (le toliko, da bo gostota kakavovega testa enaka belemu testu). Z žlico nadevajte kakavovo testo preko belega testa in grobo razmažite.
Na testo položite razkoščičene višnje (za vsako rezino torte po eno, razmak višenj določite glede na to kako debele rezine torte želite pozneje rezati). Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 180 °C 35 do 45 minut. Pečen biskvit postavite na hladno, da se popolnoma ohladi.
V vodni kopeli ob stalnem mešanju stopite 100 g temne čokolade.
Na ohlajen biskvit s čajno žličko preko višenj nanesite stopljeno čokolado in preko položite cel očiščen kuhan kostanj. Ko se čokolada toliko strdi, da se kostanj ne premika več ostanek stopljene čokolade s čopičem na grobo premažite preko biskvita in kostanjev. Postavite na hladno, da se čokoladna glazura popolnoma strdi.
Ohlajeno torto ponudite k toplim napitkom.
Poskusite tudi kremasto hrustljavo kostanjevo tortico.
Več o kostanju si preberite v receptih: