Hruške v vinu za vse okuse
Print Friendly, PDF & Email

Hruške v vinu so sladica, ki bo navdušila vse. Ne verjamete? Pa mi lahko. Hruške v vinu so namreč prefinjena kombinacija sladko – kislega okusa, ki bo prepričal tako ljubitelje vin, kot tudi tiste, ki niso ravno navdušeni nad vinom.

Odlicne-hruske-v-vinu

Hruške v vinu – pripomočki

  • lupilec
  • nož
  • posoda za kuhanje
  • posoda za hruške
  • skodelica za pripravo pudingovega praška
  • žlica
  • metlica za stepanje
  • merilna posodica (za tekočino)
  • posodice za serviranje

Hruške v vinu – sestavine

Za približno 8 porcij hrušk v vinu potrebujemo:

  • 4 hruške
  • približno 1 liter Terana ali Refoška*
  • 8 žlic sladkorja
  • 1 jedilna žlica mletega cimeta
  • 1 limona
  • klinčke
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo
  • 4 žlice hladne vode
  • 1 prašek vanilijevega pudinga
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
Namig
Namesto Terana ali Refoška lahko uporabite tudi drugo rdeče vino, vendar se hruške ne bodo tako lepo obarvale, tudi aroma oziroma okus bo drugačen. Vino lahko zmešate tudi z vodo. Na-primer 0,6 litra vina in 0,4 litra vode.

Hruške v vinu – postopek

Hruške najprej olupimo. Prerežemo na pol in jim odstranimo pecelj, peške. Hruške lahko pustimo prerezane na polovice, ali pa jih narežemo na krhlje. Sama jih rajši narežem na krhlje.

Odlicne-hruske-v-vinu-3

Hruške polagamo v posodo in jih zalijemo z vinom (oziroma z vinom, ki smo ga razredčili z vodo).  Ni nujno, da boste porabili cel liter, hruške zalijte toliko, da bodo prekrite.

Dodamo sladkor, cimet, vanilijev sladkor ter limono, ki smo jo narezali na kolobarje in klinčke. Premešamo in postavimo na štedilnik. Pustimo da zavre, potem pa na zmernem ognju kuhamo približno 20-25 minut, da se hruške zmehčajo. Čas kuhanja je odvisen od zrelosti hrušk in pa tudi sorte.

Namig
Da se na koncu ne boste trudili s pobiranje klinčkov iz vina, vam svetujem, da klinčke zapičite v limonine rezine (kolobarje), tako jih boste, ko bodo hruške kuhane, preprosto vzeli ven skupaj z limono.

Ko so hruške v vinu kuhane, jih vzamemo iz vina. Položimo jih v posodo, kjer bodo počakale na naslednji korak v pripravi hrušk v vinu. Ker so se hruške kuhale v rdečem vinu, so prevzele lepo rdečo barvo.

Hruške bodo zaradi rdečega vina, v katerem so se kuhale lepo rdeče obarvane.
Hruške bodo zaradi rdečega vina, v katerem so se kuhale lepo rdeče obarvane.

Nato v 4 žlicah hladne vode zmešamo prašek za pripravo vanilijevega pudinga, ki ga z metlico umešamo v vino, v katerem so se kuhale hruške. Dobili boste redkejšo kremo, ki jo bomo postregli skupaj s kuhanimi hruškami.

Ko je krema pripravljena, stepemo še sladko smetano.

V posodico za serviranje, ali na krožnik najprej vlijemo še toplo vanilijevo kremo. Nanjo položimo nekaj rezin hrušk (ali polovici) kuhanih v vinu. Na hruške v vinu pa denemo malo stepene sladke smetane. Stepeno smetano lahko poljubno okrasimo. In postrežemo.

V poletnem času se poleg hrušk v vinu odlično prileže tudi vanilijev sladoled.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor