Domači mlinci z jajci
Doma narejeni mlinci imajo boljši okus in lepše dišijo od vseh tistih, ki se nam ponujajo z bogato obloženih polic v trgovinah. So odlična priloga k najrazličnejšim mesnim jedem, lahko so tudi samostojna jed npr. zabeljena z ocvirki, nenazadnje pa tudi sladica, če nanje namažemo marmelado ali med.
Domači mlinci z jajci – pripomočki
- posoda za gnetenje
- podlaga za valjanje
- valjar
- pekač
- vilice
- pečica
Domači mlinci z jajci – sestavine
- 600 g bele mehke moke
- 3 jajca
- 1 majhna žlička soli
- 2 veliki žlici olivnega olja
- 2,2 dcl mleka
Domači mlinci z jajci – postopek
V posodo za mesenje damo vse sestavine.
Zamesimo gladko testo in ga zavijemo v živilsko folijo ter pustimo počivati vsaj pol ure.
Površino za valjanje pomokamo in razrežemo testo na več delov (odvisno kako velike mlince želimo imeti) ter oblikujemo kroglice.
Vsako kroglico razvaljamo na debeline približno 2 mm in položimo v rahlo pomokan pekač. Mlince prebodemo z vlilico in rahlo poškropimo z vodo.
Pekač položimo v pečico, katero smo segreli na 190 stopinj Celzija (ventilatorsko) in pečemo približno 10 minut oz. toliko časa, da se mlinci lepo obarvajo.
Ko mlinci dobijo lepo svetlo rjavo rumeno barvo, jih vzamemo iz pečice.
Mlince zložimo v košarico, da se ohladijo. Ohlajene lahko pripravimo takoj ali pa jih shranimo v papirnato vrečko za kasneje. V zračni papirnati vrečki lahko počakajo dlje časa.
Naj vam uspejo!