Piškoti z bučnimi semeni
Vaša prva asociacija ob bučnih semenih najbrž niso piškoti. A ko boste enkrat poskusili piškote z bučnimi semeni, se bo to spremenilo. Poleg nepričakovane zelene barve, vas bo navdušil pridih domačnosti in harmoničen preplet sladkega s slanim.
Piškoti z bučnimi semeni – pripomočki:
- tehtnica
- nož
- papir za peko
- cedilo
- mlinček (palični mešalnik s posodo)
- skleda
- valjar
- kozica ali džezva
- manjša kovinska ali steklena skleda
- rešetka
- žlica
Piškoti z bučnimi semeni – sestavine:
- 125 g masla
- 100 g bučnih semen
- 150 g gladke moke
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljin sladkor
- malo soli
- 2 rebri bele čokolade
Piškoti z bučnimi semeni – postopek:
V skledo vsujemo moko, k njej pa presejemo sladkor v prahu, da se znebimo grudic.
V mlinčku zmeljemo bučna semena. Pazimo, da se ne pregrejejo. Uporabimo pa lahko že kupljena mleta bučna semena. Žlico bučnic prihranimo za okrasitev.
V skledo dodamo še mlete bučnice, vaniljin sladkor in ščep soli. Na koncu dodamo še na manjše koščke narezano maslo, ki naj bo sobne temperature. Vse sestavine zamesimo v testo. Testo postavimo v hladilnik čez noč ali vsaj za nekaj ur.
S testom bomo najlažje rokovali, če ga položimo med dva lista papirja za peko. Razvaljamo ga na približno 4 mm debelo. Odrežemo neravne robove in izrežemo pravokotnike, velike približno 2 x 5 cm. S pomočjo noža jih previdno preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ostanke testa ponovno zamesimo in razvaljamo, ter izrežemo. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.
Piškote pečemo v ventilacijski pečici na 180°C, približno 10 minut, oziroma dokler po robovih ne dobijo nežno rjave barve.
Pečene piškote poberemo s pekača in pustimo, da se ohladijo. V kozico ali džezvo nalijemo vodo in segrevamo. V manjšo posodo nalomimo čokolado in jo postavimo nad soparo. Ko se čokolada začne taliti, posodo umaknemo s štedilnika in mešamo, dokler se čokolada ne stopi.
Vogal vsakega piškota namočimo v čokolado, malo otresemo, da odvečna čokolada odteče in posujemo z nasekljanimi bučnicami.
Odlagamo na rešetko ali papir za peko, da se čokolada strdi.
Brbončice vam bodo hvaležne.