Bučni namaz iz golic
Print Friendly, PDF & Email

Golica je slovenska avtohtona sorta oljne buče. Bučna semena so zelo zdrava, saj vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, zato ni čudno, da jih vse bolj radi uporabljamo tudi v kulinariki. Grizljamo jih lahko samostojno ali iz njih pripravimo različne jedi. Bučni namaz iz golic vas bo začaral z bogatim okusom.

Bučni namaz iz golic – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • krpa
  • manjša skodelica
  • 1 žlica

Bučni namaz iz golic – sestavine

Za 2 osebi (oz. 2 kosa kruha) potrebujemo:

  • 1 pest praženih bučnih semen golice
  • 2 žlici 100 % bučnega olja
  • ščepec soli
  • ščepec mletega popra
  • 1 žlica kisle smetane (ali skute)

Bučni namaz iz golic – postopek:

Pražena bučna semena nasekljamo z nožem. Da ne bodo semena letela po vsej kuhinji, predlagam, da medtem ko jih režete, prekrijete vse skupaj s kuhinjsko krpo ali z roko nekoliko preprečite frčanje koščkov naokrog.

Nasekljana bučna semena stresemo v skodelico in prilijemo 2 žlici bučnega olja. Uporabimo 100 % bučno olje. Premešamo, da bučno olje navlaži vse koščke bučnih semen.

Dodamo ščepec soli in ščepec mletega popra. Po želji lahko dodamo še kakšno drugo začimbo (npr. malo kajenskega popra). Dobro premešamo.

Na koncu dodamo le še 1 žlico kisle smetane ali 1 žlico skute, da namaz nekoliko zgostimo in dobimo lepo pastelno zeleno barvo. Še zadnjič dobro premešamo.

Bučni namaz iz golic je še boljši, če ga namažemo na sveže pečen domač kruh.

Dober tek!

Obožujete namaze, ki jih pripravimo hitro in enostavno? Potem poskusite tudi tunin namaz s koruzo.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor