Pesto iz bučnih semen
Print Friendly, PDF & Email

Bučna semena (in bučno olje) so zelo zdrava in bi jih morali večkrat uživati. Žal se zdi, da na njih kar malo pozabljamo. Še posebej moški del populacije, bi jih moral redno uživati, saj bučna semena pripomorejo k zdravju prostate. Sicer pa pomagajo k izboljšanju imunskega sistema, delujejo zoper depresijo in nespečnost, pomagajo uravnavati holesterol v krvi in krvni tlak, na sploh delujejo dobro na ožilje in srce. In še bi lahko naštevali.
Predvsem pa so bučna semena zelo okusna in popestrijo marsikatero jed. Zato svojim kulinaričnim razvajanjem dodajte bučna semena (tudi v obliki pesta iz bučnih semen) in se predajte gurmanskim užitkom.

Pesto iz bučnih semen (z bučnim oljem) je vsestransko uporaben: kot dodatek solatam, testeninam, namazom, omakam, … poskusite ga skupaj s polento in odkrijte nove okuse te preproste jedi.
Tudi priprava je nadvse enostavna. V hladilniku pa bo počakal kar nekaj časa (jaz ga pripravim približno za 2-3 mesece, najbrž pa bi zdržal še malce dlje), zato vam priporočam tudi, da ga shranite v majhnih kozarčkih.

Pripomočki za pripravo pesta iz bučnih semen

  • sekljalnik
  • merilnik tekočin in kuhinjska tehtnica
  • manjši stekleni kozarec ali več njih s pokrovčkom
  • žlica ali žlička

Sestavine za pesto iz bučnih semen

Za cca. 300 ml kozarček (ali več manjših):

  • 200 g praženih bučnih semen buče sorte Golica
  • 1,3 dl kvalitetnega bučnega olja (+cca. 2 čajni žlički bučnega olja)
  • mleti poper (po želji in okusu, lahko povsem izpustite)

Priprava pesta iz bučnih semen

Sama za pripravo pesta iz bučnih semen z bučnim oljem najraje uporabim že pražena bučna semena. Zato, lahko kupite že pražena (in slana) semena kot jaz, ali pa kupite nepražena in jih prepražite bodisi v ponvi ali v pečici.

Če jih boste pražili v pečici, to naredite tako, da nepražena bučna semena razporedite po pekaču, na katerega ste dali papir za peko in jih v, na 170 °C (klasična pečica) ogreti pečici, ”pečete” približno 6-7 minut. Preden nadaljujete s pripravo, bučna semena ohladite. Enako lahko storite v ponvi, le da med med praženjem semena mešate s kuhalnico. Po potrebi lahko nekoliko naoljite ponev.

Pražena bučna semena odmerimo v posodico sekljalnika in jih na grobo sesekljamo.

Nato dolijemo bučno olje. Na tej točki pestu iz bučnih semen lahko dodate tudi poper po okusu. Sama sem tokrat uporabila le bučna semena in bučno olje.

Vse skupaj sesekljamo, kar lahko naredimo bolj ali manj grobo, kot vam ustreza, vsekakor pa toliko, da se bučna semena in bučno olje premešata med seboj. Pesta iz bučnih semen ni potrebno soliti, saj so že pražena bučna semena slana. Če boste uporabili nepražena bučna semena, dodajte še sol po okusu.

Pripravljen pesto iz bučnih semen in bučnim oljem s pomočjo žlice ali žličke nadevamo v očiščen in povsem suh steklen kozarček. Sama sem iz zgornje količinesestavin napolnila dva kozarčka, enega z volumnom 125 ml in enega s 170 ml. Pesto v kozarčku malo potlačimo, tako, da v kozarčku ni zraka.

Na koncu na vrh pesta iz bučnih semen polijemo še malo bučnega olja, ki bo preprečil dostop zraka do pesta in s tem tudi kvarjenje. Kozarček zapremo in pesto iz bučnih semen hranimo v hladilniku.

Uporabimo ga lahko na različne načine. Za pripravo namaza, kot dodatek solati, juham, kot omako za testenine

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor