Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami
Print Friendly, PDF & Email

Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami je zelo okusna, z rahlim mešanim vonjem po čebuli in suhih slivah. Je slano kiselkastega okusa, vino in omaka, s katero smo meso med pečenjem polivali, pa naredi meso sočno in sveže. Zaradi pečenja v enem kosu je tudi priprava hitrejša in nam skrajša čas za pripravo kosila.

Svinjska vratovina pečena s suhimi slivami

Pripomočki za pečenje svinjske vratovine

  • okrogel pekač pr. 30 cm

Sestavine svinjsko vratovino s suhimi slivami

Za štiri osebe:

  • 1000 g svinjske vratovine v enem kosu
  • 250 g suhih sliv brez koščic
  • 250 g čebule
  • 10 do 15 nageljnovih žbic
  • 100 ml rdečega vina
  • 1 žlica olja po želji
  • sol po okusu
  • poper po želji

Pečenje svinjske vratovine s suhimi slivami

Kos svinjine najprej natremo s soljo, nato ga s konico noža zarečemo po površini in v zareze vstavimo nageljnove žbice. Pekač, v katerem bomo pekli meso, premažemo z oljem in v njega položimo pripravljeno meso.

Svinjska vratovina pečena s suhimi slivamiMeso  postavimo na sredino in okoli njega naložimo čebulo, ki smo jo olupili in narezali na večje kose.

Svinjska vratovina pečena s suhimi slivamiNato okoli naložimo še suhe slive brez koščic, pečico segrejemo na 180 °C in meso pečemo 45 minut.

Med pečenjem meso večkrat polivamo z omako, ki nastane na dnu pekača med peko in rdečim vinom, da meso ostane sočno.

Pečeno meso pustimo v pekaču, da se delno ohladi in se sokovi mesa porazdelijo, nato ga narežemo in ga ponudimo skupaj s pečeno čebulo in slivami, kot prilogo lahko dodamo krompir ali riž. Narezano meso prelijemo z omako, ki je nastala med pečenjem.

Svinjska vratovina pečena s suhimi slivami

Na podeželju so gospodinje ob kolinah, ko so imele na razpolago svežo svinjino, pripravile pečeno meso s slivami in tako popestrile jedilnik. Lučka Glaser

Zraven kot prilogo pa lahko tudi ponudimo

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor