Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami
Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami je zelo okusna, z rahlim mešanim vonjem po čebuli in suhih slivah. Je slano kiselkastega okusa, vino in omaka, s katero smo meso med pečenjem polivali, pa naredi meso sočno in sveže. Zaradi pečenja v enem kosu je tudi priprava hitrejša in nam skrajša čas za pripravo kosila.
Pripomočki za pečenje svinjske vratovine
- okrogel pekač pr. 30 cm
Sestavine svinjsko vratovino s suhimi slivami
Za štiri osebe:
- 1000 g svinjske vratovine v enem kosu
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 250 g čebule
- 10 do 15 nageljnovih žbic
- 100 ml rdečega vina
- 1 žlica olja po želji
- sol po okusu
- poper po želji
Pečenje svinjske vratovine s suhimi slivami
Kos svinjine najprej natremo s soljo, nato ga s konico noža zarečemo po površini in v zareze vstavimo nageljnove žbice. Pekač, v katerem bomo pekli meso, premažemo z oljem in v njega položimo pripravljeno meso.
Meso postavimo na sredino in okoli njega naložimo čebulo, ki smo jo olupili in narezali na večje kose.
Nato okoli naložimo še suhe slive brez koščic, pečico segrejemo na 180 °C in meso pečemo 45 minut.
Med pečenjem meso večkrat polivamo z omako, ki nastane na dnu pekača med peko in rdečim vinom, da meso ostane sočno.
Pečeno meso pustimo v pekaču, da se delno ohladi in se sokovi mesa porazdelijo, nato ga narežemo in ga ponudimo skupaj s pečeno čebulo in slivami, kot prilogo lahko dodamo krompir ali riž. Narezano meso prelijemo z omako, ki je nastala med pečenjem.
Na podeželju so gospodinje ob kolinah, ko so imele na razpolago svežo svinjino, pripravile pečeno meso s slivami in tako popestrile jedilnik. Lučka Glaser
Zraven kot prilogo pa lahko tudi ponudimo
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir s kislo smetano.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Pražen krompir.
- Pražen krompir z ocvirki.
- Krompirjevi mafini.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.