Ovseni kosmiči z malinami in borovnicami
Okusen in topel obrok, ki ga lahko zaužijemo za zajtrk, pa tudi sicer bo teknil, saj tako pripravljene ovsene kosmiče lahko vzamemo s seboj v službo za malico, v tem primeru sadje dodamo tik preden ovsene kosmiče zaužijemo.
Ovseni kosmiči vsebujejo veliko vlaknin, zaradi vlaknin nas ovseni kosmiči nasitijo za dalj časa in jih povezujemo z uravnoteženimi zdravimi obroki, ki jih priporočajo tudi za sladkorne bolnike. 100 g ovsenih kosmičev vsebuje 367 kalorij, 66,8 g ogljikovih hidratov, 8 g beljakovin, 8,3 g vlaknin, 60, 2 g škroba, 0,6 topnih sladkorjev. Ovseni kosmiči vsebujejo tudi železo, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, baker, cink, selen in mangan, zato jih uvrščamo med super živila, zaradi njihove sestave, visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov se odlično izkažejo v boju z odvečnimi kilogrami.
Ovsene kosmiče kuhati ali samo namočiti? Kako pravilno pripraviti ovsene kosmiče? Odgovor je vsem enak: pravzaprav po želji, postopkov je neomejeno, lahko jih uživamo surove, jih skuhamo, spečemo.
Ovseni kosmiči z malinami in borovnicami – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Ovseni kosmiči z malinami in borovnicami – sestavine
Za 1 obrok:
- 50 g ovsenih kosmičev
- 250 ml mleka
- ščepec soli
- mleti cimet po okusu
- 50 g borovnica (svežih ali zamrznjenih)
- 50 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 20 g medu
- 5 g kakava v prahu
Ovseni kosmiči z malinami in borovnicami – postopek
Pripravimo in odtehtamo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali.
V kozico nalijemo mleko, ter pristavimo na štedilnik, ko mleko zavre zakuhamo vanj pripravljene ovsene kosmiče. Solimo in med mešanjem kuhamo 10 minut.
Kuhane kosmiče odstavimo z ognja in preložimo v skodelico ali krožnik.
Kuhane kosmiče najprej prelijemo z medom, da jih osladimo, nato jih obložimo s sadjem, če imamo zamrznjene maline ali borovnice, jih predhodno odtajamo, čez posujemo še kakav.
Zdrav zajtrk nas okrepi za vse napore čez dan, da jih bomo lažje premagovali. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še nekaj idej za lep začetek dneva
- Ajdovi žganci po koroško.
- Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom.
- Valentinova hrenovka z jajcem.
- Zebraste palačinke, ki vedno uspejo.
- Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja.
- Bučne rezine s šunko in sirom.
- Prosena kaša s suhimi slivami in kislo smetano.
- Carski praženec z bezgovim cvetjem.
- Beli žganci s krompirjem.
- Sladki jabolčni prigrizek – jabolka v srajčki.