Valentinova hrenovka z jajcem
Valentinova hrenovka z jajcem je okusen obrok, ki ga ponudimo takrat, ko pripravljamo presenečenje ob osebnem, jubilejnem ali tradicionalnem praznovanju.
Z oblikovanjem hrenovke in postrežbo smo pokazali ljubezen, spoštovanje, prisrčnost, da nismo pozabili na praznični dogodek ljubljene ali spoštovane osebe.
Pripomočki za pripravo Valentinove hrenovke z jajcem:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo Valentinove hrenovke z jajcem:
Za dve osebi:
- 1 telečja hrenovka (ali druge vrste)
- 2 jajci
- 10 ml sončničnega olja
- 1 žlica ajvarja
- 1 žlica gorčice
- sol po želji
- poper po želji
Postopek za pripravo Valentinove hrenovke z jajcem:
Hrenovko damo v lonec, dolijemo hladno vodo in počasi segrevamo. Ko voda s hrenovko zavre, pustimo vreti na zmernem ognju dve do tri minute. Pri kuhanju moramo biti pazljivi na čas in moč vrenja, da hrenovka ne poči.
Kuhano hrenovko poberemo iz lonca, jo damo na kuhinjsko desko za rezanje, počakamo da se delno ohladi in nato obe polovici prerežemo po dolžini tako, da na eni strani pustimo 10 do 15 mm neprerezanega dela. Prerezano polovico hrenovke oblikujemo v srce in spodaj spnemo z zobotrebcem.
Jajca vbijemo v skodelico in se tako izognemo presenečenju, če bi bilo jajce pokvarjeno, pa tudi lažje ga bomo preložili v sredino srčasto oblikovane prerezane hrenovke.
V ponvi segrejemo olje in vanjo na sredino položimo v srce oblikovano hrenovko.
Temperatura naj bo zmerna, da se jajce, ki ga vlijemo v sredino hrenovke počasi zapeče. Ponev pokrijemo in pečemo dve do tri minute, da se tudi beljak zapeče, rumenjak pa ostane lepo tekoč.
Pečeno Valentinovo hrenovko preložimo na krožnik, zraven pa na krožnik dodamo še ajvar in gorčico.
Hitro, enostavno, zapeljivo in pripravljeno z veliko ljubezni. Lučka Glaser
Pripravimo pa lahko tudi Valentinovo pico.
Košček doma pečenega kruha ali pekovskega peciva pa bo dopolnil obrok:
- Bel kruh z drožmi.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.