Ajdovi žganci po koroško
Print Friendly, PDF & Email

Ajdovi žganci po koroško so okusni, nasitni in enostavni za pripraviti, po tem receptu so bolj suhi, kakor pri ostalih receptih in se veliko lažje na drobno nadrobijo. V Sloveniji imamo veliko različnih receptov za pripravo ajdovih žgancev, največkrat ji poimenujemo kar po pokrajinah, kjer jih pripravljajo po postopku, ki ga uporabljajo v določenem kraju.

Ajdovi žganci so koristni saj vsebujejo, železo, natrij, jod, kalcij, fosfor, cink, kalij magnezij, bogati so tudi z vitamini B, B6, C in E. Zaradi prisotnosti številnih hranilnih snovi v ajdovih žgancih, kruhu ali ajdove kaše so zelo primerni, ker blagodejno vplivajo na naše telo.

Ajdovi žganci po koroško

Ajdovi žganci po koroško – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Ajdovi žganci po koroško – sestavine

Za 4 obroke:

  • 330 g ajdove moke
  • 600 ml vode
  • 1 žlička morske soli
  • 4 žlice ocvirkov (po želji)

Ajdovi žganci po koroško – postopek priprave

Odmerimo vodo, ki jo osolimo in pristavimo na štedilnik, da prične vreti. Za zalivanje ajdove moke, moramo imeti vrelo osoljeno vodo.

Odtehtamo tudi ajdovo moko.

Ajdovi žganci po koroško

Ajdovo moko pričnemo na suho pražiti v kozici na štedilniku, na srednji temperaturi, da prične dišati, moka ne sme spremeniti barve, pražimo jo med stalnem mešanjem okoli 5  do 7 minut.

Ajdovi žganci po koroško

Nato dolijemo slan krop, in dobro premešamo na štedilniku.

Ajdovi žganci po koroško

Slan krop umešamo med ajdovo moko, da ni več grudic, kozico pokrijemo in pustimo 10 minut.

Ajdovi žganci po koroško

Po 10 minutah ajdove žgance dobro premešamo s kuhalnico, da se zdrobijo kar precej na drobno, za drobljenje si lahko pomagamo tudi z vilicami.

Ajdovi žganci po koroško

Ko so ajdovi žganci dobro zdrobljeni, jih naložimo v skledo ali manjše skledice in ponudimo zraven gobove enolončnice, bele kave, kmečke pojedine, različnih omak.

Ajdovi žganci po koroško

Kdor pa obožuje ocvirke, jih zabeli z ocvirki tako; v kozici stopimo ocvirke in jih segrejemo, ko se zapenijo, jih z žlico nanesemo na vrhu ajdovih žgancev po koroško, tudi tako pripravljene žgance lahko ponudimo ob različnih enolončnicah.

Ajdovi žganci po koroško

Ajdovi žganci po koroško so prava poslastica vsakokrat, ko so na mizi. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte za različne žgance, vabim vas k ogledu

  1. Najslajši ajdovi žganci.
  2. Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja.
  3. Ajdovi žganci s krompirjem.
  4. Beli žganci s krompirjem.
  5. Koruzni žganci.
  6. Koruzno krompirjevi žganci.
Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor