Ajdovi žganci po koroško
Ajdovi žganci po koroško so okusni, nasitni in enostavni za pripraviti, po tem receptu so bolj suhi, kakor pri ostalih receptih in se veliko lažje na drobno nadrobijo. V Sloveniji imamo veliko različnih receptov za pripravo ajdovih žgancev, največkrat ji poimenujemo kar po pokrajinah, kjer jih pripravljajo po postopku, ki ga uporabljajo v določenem kraju.
Ajdovi žganci so koristni saj vsebujejo, železo, natrij, jod, kalcij, fosfor, cink, kalij magnezij, bogati so tudi z vitamini B, B6, C in E. Zaradi prisotnosti številnih hranilnih snovi v ajdovih žgancih, kruhu ali ajdove kaše so zelo primerni, ker blagodejno vplivajo na naše telo.
Ajdovi žganci po koroško – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Ajdovi žganci po koroško – sestavine
Za 4 obroke:
- 330 g ajdove moke
- 600 ml vode
- 1 žlička morske soli
- 4 žlice ocvirkov (po želji)
Ajdovi žganci po koroško – postopek priprave
Odmerimo vodo, ki jo osolimo in pristavimo na štedilnik, da prične vreti. Za zalivanje ajdove moke, moramo imeti vrelo osoljeno vodo.
Odtehtamo tudi ajdovo moko.
Ajdovo moko pričnemo na suho pražiti v kozici na štedilniku, na srednji temperaturi, da prične dišati, moka ne sme spremeniti barve, pražimo jo med stalnem mešanjem okoli 5 do 7 minut.
Nato dolijemo slan krop, in dobro premešamo na štedilniku.
Slan krop umešamo med ajdovo moko, da ni več grudic, kozico pokrijemo in pustimo 10 minut.
Po 10 minutah ajdove žgance dobro premešamo s kuhalnico, da se zdrobijo kar precej na drobno, za drobljenje si lahko pomagamo tudi z vilicami.
Ko so ajdovi žganci dobro zdrobljeni, jih naložimo v skledo ali manjše skledice in ponudimo zraven gobove enolončnice, bele kave, kmečke pojedine, različnih omak.
Kdor pa obožuje ocvirke, jih zabeli z ocvirki tako; v kozici stopimo ocvirke in jih segrejemo, ko se zapenijo, jih z žlico nanesemo na vrhu ajdovih žgancev po koroško, tudi tako pripravljene žgance lahko ponudimo ob različnih enolončnicah.
Ajdovi žganci po koroško so prava poslastica vsakokrat, ko so na mizi. Lučka Glaser
Pripravila sem vam recepte za različne žgance, vabim vas k ogledu
- Najslajši ajdovi žganci.
- Ajdovi žganci s tekočino od kuhanja.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Beli žganci s krompirjem.
- Koruzni žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.