Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom
Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom za malo drugačen, a zelo okusen zajtrk. Tako pripravljen zajtrk vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki nas napolnijo z energijo za začetek dneva. Tako pripravljen zajtrk je prava poslastica v času, ko imamo pri roki kodrolistni ohrovt.
Kodrolistni ohrovt je živilo, ki je nizkokalorično, vseeno pa je bogato z vsebnostjo hranilnih snovi, med katerimi so vitamini C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Deluje protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol
Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom – sestavine
Za dva obroka:
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 4 kokošja jajca
- 1 žlica olja po želji (sončnično, olivno…)
- morska sol po okusu
- poper po želji
Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom – postopek priprave
Liste kodorlistnega ohrovta dobro operemo in odstranimo rjave, popikane liste, pristavimo lonec z vodo, ko voda zavre, damo liste ohrovta kuhati za 3 do 4 minute, med tem časom pripravimo posodo s hladno vodo in liste ohrovta, po tem, ko so blanširani, s penovko preložimo v hladno vodo, da ostanejo lepe zelene barve. Delno ohlajen kodrolistni ohrovt damo na cedilo, da oteče odvečna tekočina, nato ga položimo na desko in ga sesekljamo.
Točen postopek blanširanja in tudi shranjevanja si lahko pogledate tu: kodrolistni ohrovt za zamrzovanje.
V skledico ubijemo jajca, pri čemer 2 rumenjaka posebej preložimo na manjši krožnik, ki smo ga splaknili s hladno vodo, da se ne prilepita nanj, in ju shranimo za kasneje. Ostala jajca v skledici (2 celi jajci in 2 beljaka) posolimo in stepemo. Ta postopek lahko naredimo že zvečer, da je zajtrk hitreje pripravljen.
V ponev damo olje, ga segrejemo in nanj dodamo sesekljan kodrolistni ohrovt, med mešanjem ga popražimo 2 do 3 minute, da se segreje.
Nato dodamo še jajca in mešamo, da se ohrovt lepo porazdeli med jajca in jajca lepo zapečemo.
Ko nehamo mešati, dodamo še rumenjaka in ponev pokrijemo s pokrovko za 1 do 2 minuti, da se tudi rumenjaka temperaturno obdelata.
Umešana jajca s kodrolistnim ohrovtom postrežemo še vroča, na vsak krožnik dodamo en rumenjak, zraven pa ponudimo poper in sol, če bomo hoteli popraviti slanost in pikantnost.
Želim vam veliko zdravih zajtrkov za lepe in uspešne dni. Lučka Glaser
Za popolne zajtrke pa vam priporočam doma pečen kruh ali pa pekovske izdelke:
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Nočni črni kruh.
- Bel kruh z drožmi.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.