Čeznočni ovseni kosmiči z malinami in temno čokolado
Čeznočni ovseni kosmiči so povsem enostavni za pripravo, pa še zelo praktični. Zvečer jih pripravimo, naslednje jutro pa le odpremo kozarček in okusen zajtrk je že pripravljen, da ga pojemo. Načinov za pripravo je več, čeznočni ovseni kosmiči z malinami in temno čokolado pa so eni izmed mojih najljubših. Še moja štiriletnica jih obožuje. Ni kaj, čokolada in maline se vedno ujamejo, zraven pa se odlično vklopijo še kremasti ovseni kosmiči. Okusen in hranljiv zajtrk.
Pripomočki za pripravo čeznočnih ovsenih kosmičev
- primerno velik steklen kozarček ali posodica s pokrovom ali pvc alu folija
Sestavine za čeznočne ovsene kosmiče
Za 1 porcijo:
- 60 g ovsenih kosmičev
- 10 g chia semen
- 100 ml mleka
- 100 g grškega jogurta
- ščepec mletega cimeta
- 1 čajna žlička medu ali sladilo po okusu
- 120 g malin
- 2-3 koščki temne čokolade (cca. 10 – 15 g)
Priprava čeznočnih ovsenih kosmičev
Najprej v globok krožnik ali skodelico odmerimo: 60 g ovsenih kosmičev, 10 g chia semen, 100 ml mleka, 100 g grškega jogurta, ščepec cimeta, čajno žličko medu oziroma sladilo po želji in okusu. Vse sestavine dobro premešamo. Pustimo ob strani. Maline z vilicami pretlačimo. 3-4 maline pustimo cele.
Sedaj vzamemo kozarček, v katerega bomo dali čeznočne ovsene kosmiče z malinami in temno čokolado. Najprej na dno damo približno polovico zmečkanim malin, čez damo polovico ovsenih kosmičev, ki smo jih pripravili v prvem koraku. Nanje položimo maline, ki smo jih pustili cele (ali pa še eno plast zmečkanim malin, če smo zmečkali vse – v tem primeru zmečkane maline razdelimo na tretjine). Čez maline pa še preostanek kosmičev.
Čez zadnjo plast ovsenih kosmičev damo še drugo polovico zmečkanih malin. V kozici na štedilniku pa na nizki temperaturi počasi stopimo 2 – 3 koščke temne čokolade, ki jo premažemo čez plast malin.
Kozarček pokrijemo in damo v hladilnik za čez noč ali vsak 3-4 ure. Če imamo navaden kozarec, ga lahko prekrijemo kar s pvc folijo za živila.
Čeznočni ovseni kosmiči z malinami in temno čokolado so pripravljeni in, ko želimo pojesti zajtrk, le vzamemo kozarček iz hladilnika, ga odpremo in že uživamo v okusih.
Poigrajte se z različnimi dodatki in ovsenim kosmičem dodajte drugo sadje in npr. arašidovo maslo, ki se jim, po mojem okusu, lepo poda. In še namig, če boste čeznočne ovsene kosmiče pripravili brez sadja, jih lahko pripravite do 3-5 dni vnaprej. Pripravljene skupaj s sadjem pa priporočam, da jih pojeste najkasneje drugi dan oziroma drugo jutro.
Še nekaj idej za okusne (in zdrave) zajtrke:
- ovseno kašo z banano in orehi,
- proseno kašo s popečenim sadjem,
- proseno kašo s slivami,
- smuti z ovsenimi kosmiči, ingverjem in cimetom,
- ovsene palačinke s koščki jabolk in banano,
- kus kus s sadjem.
Ovseni kosmiči pa se super obnesejo tudi v sladicah:
- bananini piškoti brez sladkorja,
- ovseni mafini z banano in jabolki brez sladkorja,
- čokoladni mafini z lešniki brez moke,
- bananini piškoti z arašidovim maslom,
- cheesecake pita s figami brez peke.