Ovseni mafini z banano in jabolkom brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Moji 10, skoraj 11 mesečni hčerki sem želela ponuditi nekaj okusnega in zdravega, nekaj kar lahko poje kot topel obrok, hkrati pa je primerno tudi za vmesni (hladen) prigrizek. Mafini so se po svoji obliki (in praktičnosti) ponujali kar sami. A kakšni?
Jabolka Eva obožuje, zato sem vedela, da bodo vsebovali jabolka. Banana je odličen nadomestek sladkorja, kaj pa za zraven …? Ovseni kosmiči, seveda! Še nekaj mokrih sestavin in odlični in okusni ovseni mafini z banano in jabolkom brez sladkorja in moke so bili pripravljeni (no vmes je bilo potrebnih še nekaj neuspelih poskusov in vestnega zapisovanja, kaj sem ”vtaknila’ vanje).  🙂

Ti mafini so primerni za dojenčke in malčke, ki že uživajo mlečne izdelke in jajca (jajca lahko nadomestite z dodatno banano, v kolikor jih vaš otrok še ne uživa ali pa jih celo ne sme uživati). Tudi vaniljo in cimet lahko izpustite. Ker ima vsak otrok rad drugačno sadje, namesto jabolka lahko uporabite hruške, borovnice, … Nekaj, kar ima vaš otrok rad.

Dobri so tako hladni kot še malce topli. Midve si jih običajno privoščiva za zajtrk ali večerjo. In, če kakšen ostane, ga shranim v hladilniku, kjer lahko počaka nekaj dni.

Poskusite jih in se pustite presenetiti, kajti odlični so, pa ne le za naše malčke.

Pripomočki za ovsene mafine z banano in jabolkom

 • pekač za mafine
 • papirnati ali silikonski modelčki za mafine
 • blender

Sestavine za ovsene mafine z banano in jabolkom

Za 6 – 7 mafinov:

 • 120 g ovsenih kosmičev
 • 1 banana (cca. 100-150 g)
 • 70 g navadnega tekočega jogurta
 • 20-30 g korenja
 • 1 celo jajce
 • 1-2 ščepa mletega cimeta
 • 1 ščepec vanilje v prahu
 • 1 večje jabolko (100-130 g)

Priprava ovsenih mafinov z banano in jabolkom

Pečico priklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Jabolko olupimo (če imamo domača jabolka in olupek vašega otroka ne moti, ga lahko pustimo) in narežemo na majhne koščke. Lahko ga tudi naribate. Pustimo ob strani, potrebovali ga bomo na koncu.

Vse ostale sestavine pa damo v posodo blenderja: 120 g ovsenih kosmičev, banano, ki jo olupimo in nalomimo na manjše koščke, 20 – 30 g korenja (1 majhen korenček), jajce, 70 g tekočega jogurta, mleti cimet in vaniljo v prahu.

Dobro zmiksamo.

Sedaj lahko zmes iz blenderja prelijemo v manjšo posodico in tam dodamo jabolka v zmes za ovsene mafine, ali pa jih (ročno) vmešamo kar v posodi blenderja.

Z žlico zmes za ovsene mafine z banano in jabolkom nadevamo v modelčke za mafine (namig: iz silikonskih mafini lepo zdrsnejo ven,  na papirnate pa se testo prime). Mase zadostuje za okoli 6-7 mafinov. Pečemo jih 18-20 minut v predhodno ogreti pečici na 170 °C.

Pečene mafine pustimo, da se nekoliko ohladijo in že jih lahko postrežemo. Dan ali dva počakajo tudi na sobni temperaturi, če pa bi jih želeli shraniti za dlje časa, pa jih hranimo v hladilniku.

Zdravo sladkanje želim! 😉

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor