Cheesecake pita s figami brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljavost oreščkov, prekrita z nežnostjo kreme in svežino ter sočnostjo svežih fig; vmes pa pravi preplet okusov ob katerem brbončice kar zapojejo. Takšne misli so mi šinile v glavo, ko sem poskusila prvi grižljaj cheesecake pite s figami. Narejena je zelo hitro in brez peke. V roku ene ure se boste že lahko sladkali z njo, zato ne izgubljajmo besed, raje hitro zavihajmo rokave in naredimo cheesecake pito s figami in se prepustimo njenemu okusu.

Pripomočki za cheesecake pito s figami

  • blender
  • električni mešalnik z nastavkom za stepanje
  • 3x plastična posoda
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • skodelica
  • kuhalnica
  • grelnik vode (ali kozica+štedilnik)
  • štedilnik
  • kozica
  • žlica
  • mešalnik
  • hladilnik
  • pekač za pite (po možnosti s snemljivim dnom; lahko tudi pekač za torte) premera 28-30 cm

Sestavine za cheesecakee pito s figami

Za dno:

  • 190 g mandljev (brez kožice)
  • 100 g pekan orehov (lahko tudi navadnih)
  • 120 g lešnikov (brez kožice)
  • 80 g ovsenih kosmičev
  • ščepec soli
  • 12 datljev brez koščice (cca. 85 g) + nekaj vroče vode
  • 6 jedilnih žlic tople vode

Za premaz:

Za cheesecake kremo in okrasitev:

  • 1,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 300 g kremnega sira (ABC, Philadeplhia, …)
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu (lahko nadomestite z medom ali agavinim sirupom)
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 4-5 svežih fig

Priprava cheesecake pite s figami

V grelniku vode segrejemo (zavremo) vodo. Če le-tega nimamo, vodo zavremo v kozici na štedilniku. Datlje (12 jih potrebujemo) damo v skodelico in jih prelijemo v vrelo vodo, toliko, da so datlji v celoti pokriti. Pustimo stati približno 5 minut.

Medtem, ko čakamo, da se datlji namočijo, odmerimo oreščke. Lahko kupite že zmlete, ali pa cele. V vsakem primeru pazite le na to, da bodo mandlji in lešniki brez kožice (sicer jih čez noč ali za nekaj ur namočite v vodi in lupinica – kožica  bo šla lepo dol). Oreščke damo v posodo blenderja in jih drobno zmeljemo (pri že mletih oreščkih mletje seveda ni potrebno).

Zmlete oreščke stresemo v večjo posodo, v kateri bomo pripravili dno pite iz oreškov.

V posodico blenderja sedaj damo še ovsene kosmiče in datlje, ki jih s čisto roko vzamemo iz vode (pazite, še vedno je precej vroča). K ovsenim kosmičem in datljem dodamo še 6 žlic tople vode, ki jo odvzamemo od vode v kateri smo namakali datlje in ščepec soli. Dobro zmeljemo tudi to (sama sem mlela cca. 1 minuto).

Dobljeno ”zmes” ovsenih kosmičev in datljev z vodo dodamo k mletim oreščkom in vse skupaj s čistimo rokami premešamo v ”kepo testa”.

Sedaj vzamemo pekač za pite (toplo priporočam takšnega s snemljivim dnom, ali pa pekač za torte, kateremu lahko odstranimo obod; sicer uporabite navadni pekač, ki pa ga obložite s papirjem za peko ali pa pekač namažite z malo maščobe (npr. maslom), da boste lahko končni izdelek lepo razrezali in predvsem vzeli iz pekača) in vanj stresemo dno iz oreščkov in datljev, ki ga s čistimi rokami dobro pritisnemo ob dno in razporedimo po pekaču, ne pozabite na robove.

Pekač z dnom iz oreščkov in datljev damo v hladilnik za približno 10 minut, da se vse sestavine povežejo in utrdijo. Medtem pripravimo premaz in kremni nadev za cheesecake pito s figami.

Za premaz v kozico odmerimo marelično marmelado in ji dodamo 1 žlico vode. Pristavimo na štedilnik, premešamo sestavini, da se združita in počakamo, da zavre. Ko zavre, odstavimo s štedilnika in pustimo ob strani, da se ohladi.

Sedaj pripravimo kremni cheesecake nadev. Odmerimo sladko smetano za stepanje in jo dobro stepemo.

V drugo posodo damo kremni sir, vaniljev sladkor in sladkor v prahu (2 žlici; tisti, ki ste bolj sladkosnedi, lahko dodate več sladkorja). Z električnim mešalnikom vse sestavine dobro zmiksamo, da dobimo kremno zmes (miksamo cca. 30 sekund pri najvišji hitrosti).

Dobljeni zmesi vmešamo še stepeno sladko smetano. Tako, kremni nadev je pripravljen.

Sedaj iz hladilnika vzamemo pekač v katerem je že dno naše pite s figami. Čez dno premažemo marelično marmelado.

Čez marmelado denemo cheesecake nadev in ga razporedimo po piti. Vse skupaj sedaj vrnemo nazaj v hladilnik, za približno 30 minut, lahko tudi dlje.

Preden postrežemo cheesecake pito s figami, umijemo in osušimo še sveže fige, ki jih na deski narežemo na cca. 0,5 cm debele rezine.

Z rezinami svežih fig obložimo cheesecake pito.

Pito le še vzamemo iz pekača (zato je super, če uporabite pekač za pite s snemljivim dnom) in pito narežemo na poljubne kose (priporočam manjše, saj je dokaj nasitna) in postrežemo.

Pito, v kolikor ne bomo pojedli cele, hranimo v hladilniku.

Uživajte v vsakem grižljaju cheesecake pite s figami tudi vi!

Ljubitelje pit vabim, da poskusijo tudi:

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor