Regratova solata s krompirjem in repno cimo
Regratova solata s krompirjem in repno cimo v tem letnem času ne sme manjkati na prav nobenem jedilniku, saj zelo pozitivno vpliva na naše telo in zdravje.
Grenak okus regratu daje taraksin, ki na nas deluje odvajalno, vitamini A, B in C, pa pozitivno delujejo na naše telo. Čeprav regrat smatramo za prvo divjo spomladansko solato, lahko regrat nabiramo ves čas njegove vegetacije, le da je poleti in jeseni za spoznanje bolj grenak, a še vedno zelo okusen. Poganjki gomoljev repe, ki zrastejo, so tudi zelo nežni in okusni za popestritev spomladanskega solatnega krožnika, za bolj mehak regrat pa poskrbi krompir in za popolnejši bogatejši okus še kuhano jajce.
Regratova solata s krompirjem in repno cimo, lahko ponudimo samostojno ob kosu domačega kruha, ali pa kakor del kosila ob kuhanem ali pečenem mesu.
Regratova solata s krompirjem in repno cimo – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Regratova solata s krompirjem in repno cimo – sestavine
Za 2 osebi:
- 200 g očiščenega regrata
- 200 g krompirja
- 100 g poganjkov gomoljev repe – cim repe
- 1 žlička na drobno narezanega česna
- 2 jajci
- jabolčni kis ali kis po želji
- bučno olje ali olje po želji
- morska sol po okusu
Regratova solata s krompirjem in repno cimo – postopek
Poganjke shranjenih gomoljev repe, odrežemo tik nad repo in jih operemo, da so čisti.
Regrat nabirajmo na rastiščih, ki so zunaj mestnih središč, odmaknjena od prometnic in drugih virov onesnaževanja, kjer je čisto okolje. Nabran regrat tolikokrat operemo v čisti vodi, da je voda čista, pustimo ga na cedilu in pustimo, da voda odteče.
Med tem časom, ko čistimo regrat, skuhamo krompir, ki ga operemo in celega z olupkom vred damo v posodo, zalijemo s hladno vodo in pristavimo na štedilnik, ko voda zavre, ga kuhamo od 15 – 20 minut oziroma tako dolgo, da se zmehča. Ali je kuhan, preverimo z vilicami, tako da krompir zabodemo in, če mehak, je kuhan, sicer podaljšamo čas kuhanja. Kuhanega ohladimo s hladno vodo, da se pred uporabo delno ohladi, da ga bomo lahko olupili.
V drug lonec damo dve jajci, ju zalijemo s hladno vodo in ko voda zavre, jajci kuhamo 10 minut, nato jih s hladno vodo ohladimo in olupimo.
Regrat narežemo na dolžino od 20 -30 milimetrov in naložimo v skledo, poganjke gomoljev repe pa narežemo na 10 mm, na vrhu narežemo na lističe narezan še topel krompir in dodamo sesekljan česen.
Dodamo sol, kis in olje, vse dobro premešamo, preizkusimo okus in po potrebi še začinimo.
Regratovo solato s krompirjem in repno cimo razdelimo na obroke in jo ponudimo bodisi na krožniku ali v skledici, za konec pa na vrh naložimo še narezano jajce (1 na vsako porcijo. Ljubitelji popra si solato lahko tudi popoprajo.
Regrat je divja rastoča hrana, ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov in nas poživi. Lučka Glaser
Zraven lahko ponudimo različne jedi
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Sočna telečja pečenka.
- Telečja rebra iz pečice.
- Pečena svinjska vratovina z zelenjavo.
- Goveji zrezki po lovsko.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki.