Rdeče zelje v solati s krompirjem in korenjem
Rdeče zelje v zimskem času lahko uživamo na več načinov in z njim v organizem vnesemo veliko snovi, ki jih telo potrebuje, da se ubrani pred prehladom. Zelje organizem čisti in razstruplja, njegovo vrednost pa so poznali že naši predniki. Zelje je znano tudi kot hrana, ki ima malo kalorij, torej ni bojazni, da bi se se zredili, ampak ravno nasprotno, z uživanjem zelja bomo lahko kakšen kilogram celo izgubili.
Rdeče zelje v solati – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Rdeče zelje v solati – sestavine
Za 6 oseb
- 900 g rdečega zelja
- 170 g rdečega korenja
- 200 g kuhanega krompirja
- 70 g čebule
- sol po okusu
- olje po izbiri
- kis po izbiri in okusu
- poper po želji in okusu
Rdeče zelje v solati – postopek
Krompir umijemo in ga damo v posodo, zalijemo v vodo, da je pokrit in pristavimo na štedilnik, ko zavre ga kuhamo 15 – 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča in skuha.
V tem času pripravimo rdeče zelje. Glavi rdečega zelja najprej odstranimo zunanje liste, nato jo prerežemo, da ugotovimo kvaliteto zeljnate glave, po potrebi ali želji odstranimo sredinski trdi del.
Zeljnato glavo lahko narežemo ročno z nožem, uporabimo multipraktik ali ročni rezalnik za ribanje zelja, narezano ali naribano rdeče zelje damo v primerno veliko skledo.
Kuhan krompir olupimo in ga delno ohladimo, nato ga narežemo na rdeče zelje, poleg naribamo še korenček dodamo olupljeno in na drobno narezano čebulo.
Vse sestavine posolimo, dodamo olje in kis in po želji tudi poper.
S pomočjo večjih solatnih žlic solato dobro premešamo, počakamo kakšno uro, da se okusi prepojijo in rdeče zelje malo zmehča, nato pa ga postrežemo.
Rdeče zelje lahko pripravimo tudi v solati, z dodanim krompirjem in korenčkom mu izboljšamo okus in ga tudi malo zmehčamo. Lučka Glaser
K dobri solati pa lahko ponudimo tudi meso, ki ga pripravimo na več načinov
- Ocvrta piščančja bedra.
- Kaneloni s piščančjim mesom in sirom.
- Nadevan piščanec s kruhovim nadevom.
- Sočna telečja pečenka.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Ribji polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Sesekljani zrezki – polpeti.
- Pečena svinjska vratovina s suhimi slivami.
- Svinjska rebra v paradižnikovi omaki.
- Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.