Rdeče zelje v solati s krompirjem in korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Rdeče zelje v zimskem času lahko uživamo na več načinov in z njim v organizem vnesemo veliko snovi, ki jih telo potrebuje, da se ubrani pred prehladom. Zelje organizem čisti in razstruplja, njegovo vrednost pa so poznali že naši predniki. Zelje je znano tudi kot hrana, ki ima malo kalorij, torej ni bojazni, da bi se se zredili, ampak ravno nasprotno, z uživanjem zelja bomo lahko kakšen kilogram celo izgubili.

Rdeče zelje v solati

Rdeče zelje v solati – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Rdeče zelje v solati – sestavine

Za 6 oseb

  • 900 g rdečega zelja
  • 170 g rdečega korenja
  • 200 g kuhanega krompirja
  • 70 g čebule
  • sol po okusu
  • olje po izbiri
  • kis po izbiri in okusu
  • poper po želji in okusu

Rdeče zelje v solati – postopek

Krompir umijemo in ga damo v posodo, zalijemo v vodo, da je pokrit in pristavimo na štedilnik, ko zavre ga kuhamo 15 – 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča in skuha.

V tem času pripravimo rdeče zelje. Glavi rdečega zelja najprej odstranimo zunanje liste, nato jo prerežemo, da ugotovimo kvaliteto  zeljnate glave, po potrebi ali želji odstranimo sredinski trdi del.

Rdeče zelje v solati

Zeljnato glavo lahko narežemo ročno z nožem, uporabimo multipraktik ali ročni rezalnik za ribanje zelja, narezano ali naribano rdeče zelje damo v primerno veliko skledo.

Rdeče zelje v solati

Kuhan krompir olupimo in ga delno ohladimo, nato ga narežemo na rdeče zelje, poleg naribamo še korenček dodamo olupljeno in na drobno narezano čebulo.

Rdeče zelje v solati

Vse sestavine posolimo, dodamo olje in kis in po želji tudi poper.

Rdeče zelje v solati

S pomočjo večjih solatnih žlic solato dobro premešamo, počakamo kakšno uro, da se okusi prepojijo in rdeče zelje malo zmehča, nato pa ga postrežemo.

Rdeče zelje v solati

Rdeče zelje lahko pripravimo tudi v solati, z dodanim krompirjem in korenčkom mu izboljšamo okus in ga tudi malo zmehčamo. Lučka Glaser

K dobri solati pa lahko ponudimo tudi meso, ki ga pripravimo na več načinov

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor